Nederlands Jeugdinstituut



Goed ouderschap voorkomt problemen op latere leeftijd

De vraag naar gespecialiseerde jeugdzorg neemt toe. Als het zo doorgaat betekent dat over tien jaar een verdubbeling van het gebruik van de jeugdzorg. Dat roept de vraag op of ons stelsel van voorzieningen wel goed werkt. Een goede inhoudelijke aaneenschakeling van hulpvormen in de jeugdsector is van belang: van preventie tot nazorg. Dat bleek vandaag tijdens het congres 'Jeugd in onderzoek' in Nieuwegein.

Het belang van de eerste twee levensjaren

Jane Barlow (professor Public Health in the Early Years in Groot-Brittannië) zegt daarover: 'Vroeg insteken op goed ouderschap voorkomt problemen bij jongeren op latere leeftijd. Juist in de eerste twee levensjaren wordt de basis gelegd voor de ontwikkeling van emoties en gedrag. Als de opvoeding in deze jaren niet goed is, is de kans groot dat zij gedragsproblemen krijgen als ze ouder zijn.'

Gelijke kansen op gezondheid

Simone Buitendijk (bijzonder hoogleraar geïntegreerde preventieve gezondheidszorg voor kinderen bij het Leids Universitair Medisch Centrum) sluit daar in haar lezing op aan. 'Het gaat best goed in Nederland, maar nog niet goed genoeg. Preventie is een belangrijk middel om een gezonde ontwikkeling te stimuleren. Alleen door een netwerkaanpak met de nadruk op een integrale benadering, gelijke kansen op gezondheid voor alle kinderen en preventie, kunnen we grote stappen maken.' Voor een effectief stelsel is een goede inhoudelijke samenhang tussen preventieprogrammas nodig: van signalering en vroeginterventie tot gespecialiseerde programma's en nazorg.

Presentaties

Het congres 'Jeugd in onderzoek' is het jaarlijkse kenniscongres over (wetenschappelijk) onderzoek in de jeugdsector. Dit jaar vond het congres voor de vijfde keer plaats, op initiatief van het programmaministerie voor Jeugd en Gezin en de drie landelijke kennisinstituten ZonMw, RIVM/Centrum Jeugdgezondheid en het Nederlands Jeugdinstituut. De presentaties van de sprekers en informatie van het congres zijn vanaf maandag beschikbaar op www.nji.nl/inonderzoek.