Nederlands Jeugdinstituut


Snelle hulp op school met Zorg- en adviesteams

De Winkler Prins school uit Veendam en de gemeente Veendam hebben vandaag gezamenlijk een jaarlijks terugkerende innovatieprijs ontvangen uit handen van minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) en staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs). Zij kregen de prijs voor hun samenwerking in het Zorg- en adviesteam (ZAT) om leerlingen met problemen snel en goed te helpen.

Vooruitstrevend beleid

Rouvoet en Van Bijsterveldt roemden de school en gemeente om hun vooruitstrevende beleid over Zorg- en adviesteams. 'In de gemeente is veel aandacht voor onderwerpen als sluitende netwerken,ondersteuning van ouders, een actieve jeugd en een gezonde leefstijl, aldus Rouvoet. Van Bijsterveldt sluit daarop aan: 'Iedere leerling heeft recht op snelle en goede hulp. Het onderwijs staat dicht bij de leerlingen en kan zodoende probleemsignalen snel oppikken en hulp inschakelen. In de aanpak van voortijdig schoolverlaten speelt het ZAT daarom een cruciale rol.

Landelijk Steunpunt ZAT

De school heeft de taak om problemen bij leerlingen te signaleren. Gemeenten hebben de taak om afspraken te maken met de betrokken organisaties om samen te werken in het ZAT, zodat kinderen met problemen daadwerkelijk snelle hulp krijgen. De gemeenten staan er daarbij niet alleen voor. Het Nederlands Jeugdinstituut (in opdracht van de ministeries van OCW en Jeugd en Gezin) geeft samen met onderwijsorganisaties, gemeenten en landelijke koepels van zorginstellingen vorm aan het Landelijk Steunpunt ZAT. Het steunpunt is beschikbaar voor ondersteuning-op-maat voor alle professionals en bestuurders die in een ZAT werken of er bestuurlijk of beleidsmatig bij betrok ken zijn. Het steunpunt levert geen blauwdrukken voor de ZATs, maar verschaft informatie, ideeën, tips en handreikingen om de kwaliteit van samenwerken in een zorg- en adviesteam te verbeteren.

foto's: Marcel Loermans