Rabobank Nederland


---

Upgraden van de enige agrarische bank in Egypte

20-3-2009 | Agrarisch

Egypte is niet alleen maar zand en woestijn. De oevers van de rivier de Nijl bestaan uit een van de meest vruchtbare grondsoorten ter wereld waar in potentie zeer hoge opbrengsten te behalen zijn. Maar op het agrarische platteland van Egypte zijn het vooral de slechte leefomstandigheden en een gebrek aan geavanceerde technologie en landbouwtechnieken die het de Egyptische boeren belet concurrerend te opereren en de vruchten te plukken van de rijke aarde. Rabo Development creëert meer mogelijkheden voor lokale boeren door de reorganisatie van de enige agrarische bank in Egypte te ondersteunen.

De Principal Bank for Development and Agricultural Credit (PBDAC) is de enige agrarische bank in Egypte en heeft 1223 vestigingen, 29.000 werknemers en zo'n 3 miljoen klanten. De bank verstrekt geldleningen, maar de boeren in de agrarische gebieden gebruiken maar zelden traditionele bankdiensten zoals een rekening-courant. Het afsluiten of aflossen van een lening komt momenteel vaak neer op het uitwisselen van zakken kunstmest, zaden of pesticiden.

Kunstmest over de balie
"Tot voor kort verhandelde deze agrarische bank nog kunstmest in de bankvestiging. Een aantal landelijke banken leken meer op een schuur of stal dan op een bankkantoor. Een van de actiepunten van ons pilotprogramma was dan ook om de distributie van kunstmest buiten de ontvangstruimte van de bank te organiseren," legt Kees Wever uit, die als adviseur namens Rabobank betrokken was bij de reorganisatie van het vestigingennetwerk van PBDAC.

Verbeteringen uit het pilotprogramma
De afgelopen drie jaar heeft Rabo Development met adviseurs en technische ondersteuning geholpen bij het doorvoeren van allerlei veranderingen, variërend van de bankgevels tot het personeelsmanagement. Hoewel het project meerdere tegenslagen te verwerken kreeg, is de opening van de eerste testbank in El Minya een solide start van de implementatie van de verbeterde PBDAC.

"In de eerste fase worden de vestigingen heringericht, medewerkers omgeschoold en de juiste mensen op de juiste posities gezet," aldus Wever. "Wij hebben getracht het project simpel te houden. In de volgende fase zullen wij PBDAC assisteren bij de introductie van nieuwe bancaire procedures, nieuwe producten en overige risico- en controlestrategieën."

Bankieren met duurzame winst
"Door PBDAC te helpen uit te groeien tot een volwaardige commerciële bank actief op het gebied van kredietverlening aan de agrarische sector, ondersteunen wij de boeren in de regio zowel vanuit sociaal als vanuit landbouwperspectief," aldus Marc de Jong, projectteamleider en verantwoordelijk voor het risicobeheer van PBDAC.

"Daarnaast introduceren wij standaardprocedures voor bancaire activiteiten en werken wij aan het duurzaam winstgevend maken van deze agrarische bank. Het nieuwe PBDAC is een zeer welkome aanvulling op de Egyptische markt." Volgens de Jong zal PBDAC in de komende jaren klaar zijn om zelfstandig en succesvol te opereren.