In 2008 weer meer consumenten elektronica verkocht

20/03/2009 10:03

FIAR

's-Hertogenbosch, 19 maart 2009

Consumenten elektronica was in 2008 goed voor een totale verkoop van 12,7 miljoen producten (+2%) die een omzet vertegenwoordigde van ruim 3 miljard euro. Aangewakkerd door het EK voetbal en de Olympische Spelen was er een explosieve groei in de verkopen van televisies in het eerste halfjaar, met in het tweede kwartaal een extreme piek voor FLAT-TV's (een stijging van 40%). De omzet voor consumenten elektronica producten was in 2008 nagenoeg gelijk met die van het vorige jaar.

Een duidelijke trend in diverse categorieën is dat innovatieproducten zoals High Definition televisies- en camcorders en Blu-ray spelers (High Definition) een prima ontwikkeling laten zien.

Nog nooit zoveel TV's verkocht in één jaar

Het afgelopen jaar was er sprake van een 'all time high' van het aantal verkochte televisies. In totaal zijn er 1,8 miljoen televisies verkocht. In vergelijking tot 2007 is dit een stijging van 12% in aantallen en 10% in omzet. Naast de stijging van de verkoop van LCD-TV's is er nog steeds een markt voor Plasma-TV's. De verkoop van het aantal Plasma-TV's steeg van 125.000 (2007) naar 159.000 (2008) stuks. De verkoop hiervan concentreert zich vooral in de grote beeldmaten.

Het afgelopen jaar werden er 450.000 Full HD (1980x1080) televisies verkocht en ruim 1,1 miljoen HD ready schermen (1280x720). Inmiddels staat er dan ook in tweederde van de Nederlandse huishoudens een platte televisie en kunnen steeds meer gezinnen televisiekijken in High Definition kwaliteit (49%). Deze aantallen bieden veel potentie voor de verkoop van Blu-ray (High Definition) spelers.

Hoewel 32 inch (82 cm) nog de meest verkochte beeldmaat is, gaat de trend van steeds grotere beeldmaten onverminderd door.

Het afgelopen jaar was er een sterke opkomst van het aantal 100 Hertz televisies. Deze modellen laten twee keer zoveel beelden per seconde zien dan een 50 Hertz model. Met name bij actiescènes en sportwedstrijden resulteert dit in een beter beeld zonder flikkeringen of haperingen.

Een andere trend voor dit jaar is dat er diverse televisies uitgerust zullen zijn met DLNA (Digital Living Network Alliance). Met deze techniek kan content van andere producten worden bekeken en beluisterd op bijvoorbeeld de TV in de huiskamer. Denk hierbij aan films, muziek en foto's die staan opgeslagen op de PC op een andere plek en draadloos hun weg naar de TV vinden.

Tot slot werd het jaar van 2008 gekenmerkt door onder meer de opkomst van LCD-schermen met led-backlights. Het komende jaar zullen er steeds meer OLED-schermen op de markt verschijnen. In tegenstelling tot een LCD-scherm hoeft een OLED-scherm niet van achteren verlicht te worden. Daardoor zijn ze dunner te produceren en is de contrastwaarde van het beeld nog groter. Het zwart van het beeld is niet meer te onderscheiden van de zwarte rand van de televisie.

Eén van de voordelen van LED en OLED technieken is de sterke reductie van de energie consumptie, hetgeen aansluit bij de komende EU richtlijn voor het energiegebruik van platte beeldschermen.

Blu-ray speler sterk in opkomst

De daling van de DVD-markt die in 2007 werd ingezet is dit jaar onverminderd doorgegaan. In totaal liep de verkoop terug met -12% en kwam de omzet uit op 317 miljoen euro (-14%).

Vanaf het vierde kwartaal in 2008 is de Blu-ray speler in opkomst. Dankzij een enorme toename van - het aantal HD- en HD-Ready TV toestellen gaat de consument nu over op Blu-ray. Hardware is een belangrijke driver voor software en rond december waren er dan ook al ruim 500 filmtitels op Blu-ray Disc beschikbaar. In totaal zijn er in 2008 ongeveer 370.000 Blu-ray films verkocht.

Flinke groei digitale camcorders met High Definition en flash geheugen

Het afgelopen jaar zijn er in totaal 232.000 camcorders verkocht; goed voor een stijging van 2% in vergelijking tot het jaar ervoor.

Kijkend naar de verschillende segmenten, dan is er een zeer flinke groei van het aantal camcorders met flashgeheugen. HDD (met een ingebouwde harde schijf) camcorders zijn dit jaar het meest verkocht en vertegenwoordigden in waarde zelfs een omzetaandeel van 57%. In 2008 was er verder een sterke verkoopstijging van High Definition camcorders. In totaal zijn van alle verkochte camcorders er 14% High Definition modellen en zien we ook in deze categorie de aansluiting met High Definition televisies . In waarde vertegenwoordigd deze groep al 29% van het totaal.

Verkopen Digital Still Camera's blijven groeien

De markt voor digitale camera's is het afgelopen jaar wederom gegroeid. De totale afzet van Digital Still Camera's nam met meer dan 100.000 stuks toe. De groei zat niet alleen bij de digitale spiegelreflexcamera's (D-SLR) waarvan er in 2008 189.000 stuks verkocht werden, maar ook bij het compactsegment dat met bijna 1,6 miljoen stuks een kleine 5% boven de aantallen van vorig jaar zat.

2009: eerste maanden weer meer consumentenelektronica verkocht dan in dezelfde periode in 2008

Ondanks de niet positieve economische situatie laat de consument de eerste maanden van 2009 een niet aflatende kooplust voor consumentenelektronica zien.

Zo werden er de eerste zeven weken van 2009 15% meer digitale camera's verkocht, 33% meer notebooks, 3% meer camcorders en 34% meer platte televisies.