Ministerie van Defensie

Krijgsmacht onderzoekt wrak B24H Liberator

20 maart 2009, 10.27 uur

De marine, de gravendienst van de landmacht (bergings- en identificatiedienst) en de bergingsdienst van de luchtmacht onderzoeken van 18 t/m 25 maart het wrak van een Amerikaans vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. Dit wrak ligt in het Vlissingse deel van de Noordzee. Het onderzoek wordt uitgevoerd vanaf het duikschip Hydra van de marine. Krijgsmacht onderzoekt wrak Amerikaanse B24H Liberator bij Vlissingen

In 2007 zijn tijdens particuliere duikactiviteiten voor de kust van Domburg vliegtuigwrakdelen aangetroffen. Later is door duikers het staartstuk van een explosief aangetroffen. De Duik- en Demonteergroep van de Koninklijke Marine (DDGKM) heeft ter plaatse onderzoek gedaan.

Aan de hand van het serienummer van een opgedoken boordwapen en het Missing Air Crew Report (MACR) zijn de vliegtuigwrakdelen geïdentificeerd. Ze zijn afkomstig van een Amerikaans B 24H vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. De stafofficier vliegtuigberging van Logistiek Centrum Woensdrecht heeft de burgemeester van Vlissingen geïnformeerd dat van de bemanning van dit vliegtuig nog 2 vermisten (missing in action - MIA) staan opgegeven.

Explosieven Uit onderzoek blijkt dat er nog explosieven aanwezig kunnen zijn in of rond het wrak. Als er op het wrak wordt gedoken bestaat de kans dat explosieven tot ontploffing worden gebracht of worden ontvreemd. Verder wordt door het duiken het zeemansgraf niet gerespecteerd.

Duikverbod Om dit te voorkomen hebben Vlissingen, Veere en het ministerie van Verkeer en Waterstaat een duikverbod ingesteld. Desondanks kan niet gegarandeerd worden dat er niet wordt gedoken op het wrak. Daarom laat de burgemeester van Vlissingen het wrak bedekken met een laag zand.

JPAC - USA De burgemeester heeft de Joint POW/MIA Accounting Command (JPAC) uit Honolulu (Hawaii) uitgenodigd om het onderzoek van het bergingsteam te monitoren. JPAC is een organisatie van het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Ze heeft als missie om er alles aan te doen om rekenschap af te leggen voor alle Amerikanen die vermist zijn als gevolg van eerdere conflicten die het land heeft gehad. JPAC heeft de uitnodiging geaccepteerd en zal van de gelegenheid gebruik maken om het wrak in beeld te brengen.