Vlaamse Overheid

milieuverantwoorde producten

Nelli wijst consument de weg naar milieuverantwoorde producten

Hilde Crevits Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur

vrijdag 20 maart 2009
Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits lanceert drie proefprojecten die de verkoop van milieuverantwoorde producten moeten stimuleren. Nelli, de mascotte van de proefprojecten, zal de Vlaamse consument gedurende zes maanden de weg wijzen naar milieuverantwoorde was- en schoonmaakmiddelen, droogkasten en lampen. De proefprojecten worden gecoördineerd door de OVAM en uitgevoerd door een uniek samenwerkingsverband van overheid, producenten, winkelketens, milieu- en verbruikersorganisaties. Met de proefprojecten wil minister Crevits onderzoeken of de samenwerking tussen consumenten, producenten en handelaars de juiste manier is om de consumptie van milieuverantwoorde producten te stimuleren.

Uit cijfers blijkt dat er nog werk aan de winkel is: 79% van de consumenten zegt milieubewust te willen kopen maar slechts 20% doet het ook. Ook het aanbod van milieuverantwoorde producten in winkelrekken moet en kan nog omhoog. In 2007 bedroeg het marktaandeel van producten met een Europees Ecolabel slechts 0,7%. Nog enkele andere cijfers uit deze studie:
· Energiezuinige elektrische apparaten: o Droogkasten: 20%
o Wasmachines: 16%
o Koelkasten: 29%
o Diepvriezers: 40%
o Vaatwassers: 99%
· Groene schoonmaakmiddelen: 1% marktaandeel, uitgezonderd handafwasmiddelen (5,8%)
· Energiezuinige lampen: 39% in omzet, 24% in aantal lampen · Watergedragen verven en vernissen: 29%

Minister Crevits gaf de opdracht aan de OVAM om een oproep te lanceren naar bedrijven en milieu- en consumentenorganisaties die samen met de overheid het aandeel aan milieuverantwoorde producten willen verhogen. Uit de ingezonden ideeën werden drie proefprojecten geselecteerd.

Bekijk het prijskaartje eens anders

Consumenten kunnen de campagne in de winkelrekken herkennen aan de mascotte Nelli, een sympathieke gekko die de consument het prijskaartje eens anders laat bekijken. Producten zijn immers meer dan hun prijs alleen, milieuverantwoorde producten leveren de consumenten voordeel op, zowel op het vlak van milieu en gezondheid, als voor de gebruikskosten. Alle deelnemende distributeurs en handelaars hebben zich bovendien geëngageerd om hun aanbod aan milieuverantwoorde producten te vergroten. Op de website www.nelli.be zet Nelli alles nog eens op een rijtje.


1. Droogkasten

Het eerste proefproject wil het aanbod en het marktaandeel van energiezuinige droogkasten vergroten. Deze energiezuinige droogkasten, die werken met een warmtepomp, halen een energielabel A en leveren een jaarlijkse energiebesparing van minstens 58 euro.

De deelnemende winkels hebben hun aanbod aan droogkasten met een energielabel A uitgebreid. Het winkel- en onderhoudspersoneel werd opgeleid, zodat ze de consumenten op een correcte manier kunnen informeren over deze nieuwe en milieuverantwoorde technologie. Een communicatiefolder, die ondersteund wordt door alle projectpartners, becijfert voor de consument de prijs-, energie- en milieuwinsten van deze droogkast.

Het proefproject met de droogkasten start vandaag op de winkelvloer en loopt tot september 2009. De lijst met participerende winkels staan op www.nelli.be. De deelnemende partners zijn, naast de OVAM, FEDIS (de federatie van distributieondernemingen), Nelectra (de federatie van o.a. de elektrohandelaars), FEE (de federatie van o.a. de droogkastproducenten), de Gezinsbond, WWF en Eandis.


2. Lampen

Een tweede project focust op energiezuinige lampen (spaarlampen, TL-lampen en LED's). In 2007 werden voor iedere verkochte spaarlamp nog ongeveer 3 gloeilampen verkocht. Om dit om te buigen hebben de deelnemende winkels het aanbod aan energiezuinige lampen sterk uitgebreid. Tegelijk worden de gloeilampen naar een minder opvallende plaats verhuisd.
Vanaf volgende week start dit proefproject.

WWF ontwikkelde voor dit proefproject een folder met een overzicht van de voordelen van energiezuinige lampen. Ook in de lampenrekken van de deelnemende winkels wijst Nelli de weg.

De deelnemende partners zijn, naast de OVAM, FEDIS, Nelectra, Agoria (de federatie van o.a. de lampenproducenten), FEE, de Gezinsbond, WWF en Eandis.


3. Wasmiddelen en schoonmaakmiddelen

Het derde proefproject wil de verkoop van milieuverantwoorde detergenten stimuleren. Met dit proefproject willen de partners het marktaandeel van detergenten met een Ecolabel of detergenten die voldoen aan de criteria van het Ecolabel, vergroten. Daarnaast willen ze ook het marktaandeel aan sterk verdunde wasmiddelen verkleinen. Dit proefproject zal vanaf 1 april lopen.

In het kader van dit proefproject wordt onderzocht of de huidige prijsaanduiding, prijs per liter aangevuld of vervangen kan worden door een prijs per wasbeurt. Dergelijke prijsaanduiding geeft de consument immers correctere informatie over de kostprijs van geconcentreerde producten. Daarnaast werken de deelnemende distributeurs ook aan een groter aanbod van detergenten met een Ecolabel en/of sterk geconcentreerde producten.

Naast de deelnemende supermarkten (cfr. lijst met namen in bijlage) zijn de andere betrokken partners de OVAM, FEDIS en het Netwerk Bewust Verbruiken.

Minister Crevits besluit: "Met dit proefproject wil ik consumenten hun aankoopgedrag veranderen. Nog te weinig mensen kopen energiezuinige en milieuvriendelijke producten. Ik hoop uit deze unieke samenwerking tussen de overheid, de producenten, de handelaars en de consumenten voldoende ervaringen te putten om na afloop te kunnen overstappen op een grootschalig en duurzaam samenwerkingsverband. Met een leuke mascotte als Nelli moet dat ongetwijfeld lukken."

Persinfo:

Cybelle-Royce Buyck
woordvoerster van Vlaams minister Hilde Crevits persdienst.crevits@vlaanderen.be
www.hildecrevits.be

Bijlage 1: lijst van deelnemende winkels per proefproject

Proefproject 1: droogkasten A
Alle Vlaamse winkels van Vanden Borre, Electro Coteur in Alken, Ludo Holemans in Olen en Schmidt Electro in Zwijndrecht doen mee. Nelli wijst in de winkels de weg naar deze droogkasten.

Proefproject 2: energiezuinige lampen De winkels van Colruyt, Delhaize, Carrefour, 14 winkels van Handyman, 5 winkels van Brico, alle winkels van Hubo, Electro Coteur in Alken, Ludo Holemans in Olen en Schmidt Electro in Zwijndrecht particieperen.

Proefproject 3: Wasmiddelen en schoonmaakmiddelen Dit proefproject loopt in alle winkels van Colruyt, Delhaize en Carrefour.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Cybelle-Royce Buyck, woordvoerster van minister Hilde Crevits Email: persdienst.crevits@vlaanderen.be