Gemeente Haaksbergen


Historisch vaandel in gemeentehuis
20-03-2009 Historisch vaandel in gemeentehuis Het vaandel van de voormalige "Gemengde zangvereeniging Volharding" is op 19 maart aangeboden aan het college van B&W van Haaksbergen. De heer Van Sark, voormalig lid en bibliothecaris van Volharding, kwam het samen met zijn vrouw hoogstpersoonlijk aanbieden aan burgemeester Karel Loohuis en wethouder Han Noordink. Volgens de burgemeester symboliseert het vaandel de rijke zanghistorie van Haaksbergen en hij is dan ook blij dat het pronkstuk voor de gemeente bewaard is gebleven.

Het vaandel, waarschijnlijk daterend uit de jaren dertig van de vorige eeuw, is overigens in een uitzonderlijke staat bewaard gebleven. "Met dubbeltjeswerk bij elkaar gespaard door de leden van het eerste uur", aldus de heer van Sark. Het vaandel is gemaakt in Dordrecht.

Zangvereniging Volharding (1924-2004) telde in haar hoogtijdagen 82 leden en bestond uit zowel mannen als vrouwen. De rijke historie van de vereniging spreekt uit de diverse medailles die boven op het vaandel bevestigd zijn.