GroenLinks

Start Parlementair onderzoek Kredietcrisis nu!

20 maart 2009

Ons geduld is op. Wij willen dat de coalitie hom of kuit geeft over het noodzakelijke parlementaire onderzoek naar de kredietcrisis. Sinds eind november is er overleg gaande met de coalitiepartijen over het Voorstel Parlementair Onderzoek Kredietcrisis, dat door ondergetekenden gezamenlijk is opgesteld. In dit voorstel werd al rekening gehouden met de gematigde wensen van de coalitie.

Op 10 december dienden Mark Rutte en Femke Halsema - gesteund door de bijna voltallige oppositie - een motie in om dit parlementaire onderzoek mogelijk te maken. In overleg met de coalitie is de stemming aangehouden. Daarna is er een aantal malen onderling gesproken over bijgevoegd voorstel. De coalitie zegt in beginsel zon onderzoek te willen, maar men treuzelt om helderheid te geven over de aanvangsdatum, de fasering en de reikwijdte van het parlementaire onderzoek. Aangezien wij inmiddels drie maanden op duidelijkheid wachten, brengen wij de motie in stemming bij het komende debat over de kredietcrisis en de economische gevolgen ervan.

Wij vinden het zinloos om het einde van de kredietcrisis af te wachten. Deze kan nog maanden, misschien zelfs jaren duren. Ondertussen zitten banken, toezichthouders en regeringen niet stil. Er liggen allerlei voorstellen met maatregelen op tafel. Zo heeft de EU-adviesgroep, onder leiding van Jacques de Larosière, haar voorstellen voor beter toezicht publiek gemaakt. Binnen de G20 is volop overleg gaande en premier Balkenende pleit samen met kanselier Angela Merkel voor een Handvest voor Duurzaam Economisch Handelen. Ook de Commissie Maas komt binnenkort met haar advies.

Als het parlement deze en andere ontwikkelingen goed wil kunnen duiden en beoordelen, dan is een parlementair onderzoek onvermijdelijk om beter inzicht te verwerven in de incidentele én structurele oorzaken van de kredietcrisis; na te gaan hoe het - ook in Nederland - zover heeft kunnen komen; en of in reactie en met het oog op de toekomst de juiste maatregelen worden getroffen.

Omdat wij willen waarborgen dat het bancaire systeem in de toekomst integer en betrouwbaar functioneert is het nodig op korte termijn dit onderzoek te starten. Het is aan de fracties van CDA, PvdA en ChristenUnie om nu duidelijk te maken waar zij staan.

Femke Halsema
Mark Rutte

Agnes Kant
Alexander Pechtold
Marianne Thieme
Rita Verdonk
Geert Wilders


Noot voor redacties