Politie Groningen

Politie en gemeente controleren bedrijfsafval

Stadskanaal, 20-03-2009 o De politie heeft afgelopen week op diverse plaatsen in de gemeente Stadskanaal afvalcontroles uitgevoerd. De politie controleerde samen met de gemeente of bedrijven op een correcte manier hun afval afvoeren of scheiden. Doel van de actie was om vast te stellen of er onjuiste afvalstoffen worden afgegeven met het bedrijfsafval. Bedrijven zijn verplicht gevaarlijke stoffen te scheiden en af te geven aan erkende inzamelaars. Ook controleerden de gemeente en politie of papier, plastic, metaal en hout op een juiste manier zijn gescheiden.

Aangetroffen goederen

Tijdens de controles werden 19 containers bekeken. In negen gevallen is proces-verbaal opgemaakt. Zo werden spuitbussen, kitspuiten, flacons met motorolie en met olie verontreinigde poetsdoeken aangetroffen in het reguliere bedrijfsafval. In een container van een slagerij vond de politie 14 kg vlees. Vleesafval moet voor destructie worden aangeboden. In een container van een supermarkt trof de politie een hoeveelheid zuivelproducten.

Recyclen

Uit de controles is gebleken dat veel containers verpakkingsmateriaal zoals plastic en papier bevatten. Voor een goede recycling is het nodig dat dit wordt gescheiden en niet in het bedrijfsafval belandt. De gecontroleerde bedrijven worden door de gemeente gewezen op het nut en de noodzaak van scheiden.

Controles

De wijze waarop de politie controleert is ontwikkeld door Regiopolitie Friesland. Het Groningse politiekorps controleert op deze manier sinds 2007. Uit de controles blijkt dat in ongeveer de helft van alle containers goederen zitten die er niet in thuishoren. De politie zal in de toekomst intensiever controleren op het scheiden en afvoeren van bedrijfsafval.