Gemeente Vlaardingen


Geen Vlaardingse spijbelaars op Dag van de Leerplicht

20 maart 2009

Op de landelijke Dag van de Leerplicht, 19 april 2009, heeft wethouder van Onderwijs, Anny Attema, samen met de politie en leerplichtambtenaren een bel- en straatactie gehouden. Vanuit Het College VOS aan de Korhoenlaan belde de wethouder leerlingen op die met onbekende reden als absent stonden aangegeven, om te vragen waarom zij niet op school waren.

Tijdens de belactie benadrukte wethouder Attema het belang van de leerplicht. De leerlingen die niet aanwezig waren, hadden daar een geldige reden voor. Het is belangrijk dat scholen een overzichtelijke verzuimprocedure hebben. De school ziet dan snel welke leerlingen niet aanwezig zijn en kan zo gericht actie ondernemen.

Wethouder Attema en mw. Kloosterman administratie Onderwijswethouder Anny Attema en Monique Kloosterman van de verzuimadministratie bellen leerlingen die niet aanwezig zijn. Foto: Arie Wapenaar

Straatactie
Na de belactie volgde een straatactie. Bij de straatactie gaan de leerplichtambtenaren samen met de wethouder en de politie de straat op. De leerplichtambtenaar spreekt jongeren op straat aan en vraagt waarom ze niet op school zitten. Als blijkt dat iemand spijbelt, wordt hij of zij aangehouden en naar de betreffende school gebracht. Als er een andere reden is, wordt dat bij de ouders en de school gecontroleerd. Tijdens de straatactie zijn 22 jongeren aangesproken die allemaal met een geldige reden afwezig waren.

Samenwerking
De gemeente en politie hechten grote waarde aan de leerplicht en werken nauw samen in de strijd tegen schoolverzuim. Wanneer iemand spijbelt, neemt de kans toe dat hij of zij de school voortijdig verlaat en er is meer kans op overlastgevend gedrag. De Dag van de Leerplicht is in het leven geroepen om het belang van de leerplicht onder de aandacht te brengen bij leerlingen, ouders, verzorgers en de politiek.