Benut bergend vermogen civil society

20/03/2009 11:13

MOVISIE

Marius Ernsting: "Van nood naar deugd in de economische crisis; vrijwilligerswerk biedt oplossingen"

Er is veel te doen over de economische crisis. De vraag naar veel producten daalt, er zijn kredietproblemen en mensen worden ontslagen. Het aanspreken van sociaal kapitaal biedt oplossingen. Marius Ernsting: "In het vrijwilligerswerk is geen vraaguitval en er bestaan geen vrijwilligers-werklozen. Wel is er de noodzaak om te investeren, want sociale kracht heb je nodig, juist om elkaar te helpen en te ondersteunen in moeilijke tijden. Het bedrijfsleven speelt daarin een cruciale rol."

Vorig jaar juli voorzag Vereniging Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk (NOV) het rapport van de commissie Bakker Naar een toekomst die werkt van kritische kanttekeningen. De toenemende krapte op de arbeidsmarkt zou nopen tot langer doorwerken en het sociale kapitaal van het vrijwilligerswerk bedreigen. NOV stelde als compensatie voor een stukje van die extra inzet op de betaalde arbeidsmarkt terug te geven in de vorm van een of twee uur in de week vrijwilligerswerk in de tijd van de baas. Nu zit Nederland in een ontslaggolf en zal de rol van het vrijwilligerswerk onverminderd belangrijk blijken.

Marius Ernsting: "Wat gaan we doen met de bijzondere regeling werktijdverkorting die nu opeens nodig is?" Leest u mee:

Wat u vooraf moet weten over vrijwilligerswerk:

Nederland telt volgens het CBS 5,6 miljoen vrijwilligers, 44 % van de volwassen bevolking. Tachtig % van de vraag naar thuishulp wordt ingevuld door vrijwilligers en mantelzorgers. In de sport alleen al zijn 1,5 miljoen vrijwilligers actief en in de amateurkunst zijn dat er 450.000 vrijwilligers.

22.000 Van de 27.000 brandweerlieden zijn vrijwilliger. 5,6 miljoen vrijwilligers die gemiddeld een dagdeel in de week aan dat vrijwilligerswerk spenderen, à 25 euro per uur, dat is een fictieve economische waarde van 25 miljard!! Die 25 euro is de door KPMG berekende uurprijs van een vrijwilliger bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). De waarde van de kerkelijke zorg ligt tussen 110 - 130 miljoen euro! En om het helemaal mooi te maken: De Universiteit van Twente heeft vastgesteld dat bedrijven die zich bezighouden met maatschappelijk ondernemen eerder innovatiekansen zien, sneller inspelen op marktkansen en beter bedrijfsrisico's verkleinen.

Dit zou kunnen gebeuren:

Stap 1

Er zijn 624 bedrijven die gebruik maken van de bijzondere regeling werktijdverkorting. In totaal is 679.992 uur werktijdverkorting toegekend. Daarbij komen 230 verlengingsaanvragen, goed voor 411.000 uur. Bij elkaar 1,1 miljoen uur!

Stap 2

Maak die werktijdverkorting maatschappelijk productief door de vrijgekomen tijd te benutten voor vrijwilligerswerk. Dat zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren door de betrokken werknemers (uiteraard vrijwillig) in te zetten in activiteiten op het gebied van taal en inburgering, al dan niet in bedrijfsverband.

Stap 3

Voor bedrijven is het stimuleren van hun werknemers om deel te nemen aan vrijwilligerswerk aantrekkelijk, omdat bewezen is dat vrijwilligerswerk positieve effecten heeft voor de (her)plaatsbaarheid op de betaalde arbeidsmarkt.

Stap 4

Er bestaat een fiscaal vrijgestelde vrijwilligersvergoeding van maximaal 1.500 euro. Bedrijven zouden werknemers die in het kader van de werktijdverkorting deelnemen aan vrijwilligerswerk daarvoor een fiscaal vrijgestelde vergoeding kunnen aanbieden: een goede en terechte bonus!

Stap 5

De bedrijven die dat doen kunnen het corresponderende bedrag in mindering brengen op de af te dragen WW-premie. Dit idee zou eventueel verbreed kunnen worden tot alle werknemers die in de (deeltijd-)WW komen of al zitten, en als vrijwilliger aan de slag gaan.

Bij bovenstaande procedure heeft iedereen baat. Gaan we dit realiseren?





http://www.nov.nl