Gemeente Hellevoetsluis


Mooiste poster Dag van de Leerplicht 2009

Op donderdag 19 maart, de Dag van de Leerplicht, heeft wethouder Bouma een prijs uitgereikt aan de basisschool die de mooiste poster heeft gemaakt met als thema `School? Bekijk `t .... eens anders'. De winnende poster is van groep 8 van basisschool De Kameleon. De leerlingen van groep 8 werden getrakteerd op taart en ontvingen een presentje van de gemeente. Ook andere basisscholen, zoals de Brug, het Palet en de Sterrenwacht gooiden hoge ogen, maar er kan er maar één de winnaar zijn. De posters hangen tot vrijdag 27 maart in de hal van het gemeentehuis.

Onder het motto "School? Bekijk 't............ eens anders" heeft de gemeente Hellevoetsluis samen met de 5 overige gemeenten op Voorne Putten Rozenburg een posterwedstrijd voor alle basisscholen in Hellevoetsluis over dit thema uitgeschreven. De groepen 8 van zeven Hellevoetse basisscholen hebben meegedaan aan de posterwedstrijd. Voorafgaand aan de posterwedstrijd hebben alle basisscholen een lesbrief over de leerplicht ontvangen. Op een positieve manier wordt aandacht gevraagd voor de handhaving van de leerplicht. Zeker voor leerlingen die van de basisschool naar het voortgezet onderwijs gaan, wordt schoolverzuim (spijbelen) een belangrijk thema. Op het voortgezet onderwijs komen problemen zoals schoolverzuim (spijbelen en te laat komen) en voortijdig schoolverlaten jammer genoeg nog te vaak voor.

De taak van de Leerplichtambtenaar
Leerplichtambtenaren houden toezicht op naleving van de Leerplichtwet. Zij zijn er niet alleen om overtreders van de Leerplichtwet vermanend op de vingers te tikken, maar ze vervullen ook een maatschappelijke zorgtaak. Zij hebben daarvoor een goed inlevingsvermogen, waarmee ze zich verplaatsen in de problemen van de schoolgaande jeugd. Soms zijn Leerplichtambtenaren genoodzaakt de officier van justitie in te schakelen. Maar zij doen dit alleen als uiterst redmiddel. Het grootste gedeelte van de tijd zijn Leerplichtambtenaren actief bezig een oplossing te vinden voor problemen die de schoolloopbaan van een leerling in gevaar kunnen brengen.

Voor meer informatie over de leerplichtwet of taken van de leerplichtambtenaar kunt u terecht op deze website. Ook kunt u rechtstreeks contact opnemen met de leerplichtambtenaar.

03/20/2009