Politie Utrecht

Persberichten stad Utrecht, 10.30 uur

Utrecht, 20-03-2009

Bestuurder onder invloed

UTRECHT De politie heeft in de nacht van donderdag 19 op vrijdag 20 maart op de Jan van Galenstraat een bestuurder aangehouden omdat hij onder invloed achter zijn stuur zat.

Tijdens de surveillance reden agenten omstreeks 05.15 uur achter een auto op de Kardinaal de Jongweg. Ter hoogte van het Eijkmanplein sneed de bestuurder de politieauto af. De agenten besloten de bestuurder te controleren en zette hem op de Jan van Galenstraat aan de kant.

Uit de blaastest bleek dat de 21-jarige man uit Almere te veel gedronken had. Op het bureau wees de ademanalyse 535 ug/l uit. Omdat de man een beginnend bestuurder was kon hij ook direct zijn rijbewijs inleveren en werd hij met een proces-verbaal en een rijverbod van zes uur naar huis gestuurd.

Inbrekers aangehouden

UTRECHT Donderdagavond heeft de politie twee inbrekers aangehouden op de Groenedijk.

De politie kreeg rond 21.30 uur een melding om naar een woning aan de Groenedijk te gaan. Hier was een dag eerder een inbraak gepleegd en onder andere autosleutels buitgemaakt. Het vermoeden bestond nu dat de dieven de autos kwamen stelen. Inmiddels was het alarm afgegaan waardoor de dieven waren weggelopen.

De verdachten werden in de omgeving aangetroffen en aangehouden. Het betrof twee mannen 20 en 32 jaar oud uit Utrecht. Een politiehond vond in de omgeving de gestolen autosleutels terug. De mannen werden voor verhoor meegenomen naar het bureau.

Straatroof

UTRECHT Op het Rolderdiephof vond donderdagavond een beroving plaats. Hiervan werd een bejaarde vrouw het slachtoffer.

Een 83-jarige vrouw uit Utrecht wilde rond 20.45 uur haar sleutels uit haar tas pakken om de voordeur van haar woning aan het Rolderdiephof te openen. Plotseling kwam een onbekende man naast de vrouw staan en griste haar portemonnee uit haar tas. De man rende vervolgens hard weg.

De politie is op zoek naar getuige(n) van deze beroving.

Het signalement van de man luidt, man, tussen de 18 en 23 jaar oud,
1.70 1.75 lang, blanke huidskleur, tenger postuur en kort donkerblond haar. De man sprak gebrekkig Engels tegen de vrouw. Heeft u informatie, belt u dan met de politie van het bureau Utrecht centrum, tel.: 0900 88 44.

Dodelijke aanrijding

UTRECHT Donderdagmiddag vond op de Biltsestraatweg een aanrijding plaats waarbij een jongen om het leven kwam.

De politie kreeg omstreeks 13.40 uur een melding van een aanrijding op de Biltsestraatweg. Ter plaatse troffen agenten op het traject tussen Hessing en de Berenkuil een touringcar aan. Op de weg lag een 11-jarige jongen uit Utrecht. De jongen was bij het oversteken van de weg door de bus geschept en aan zijn verwondingen overleden. De politie is een onderzoek gestart naar de toedacht van het ongeval.

Auto-inbrekers aangehouden

UTRECHT Op de Smijerslaan heeft de politie donderdagmiddag drie jongens aangehouden omdat zij een inbraak in een auto hadden gepleegd.

Door getuigen werd omstreeks 14.10 uur naar de politie gebeld omdat men had gezien dat drie jongens zich verdacht gedroegen bij een auto die geparkeerd stond aan de Smijerslaan. Agenten gingen ter plaatse en troffen in de omgeving, aan de hand van de opgegeven signalementen, de drie jongens aan. De jongens, twee van 17 jaar en één van 16 jaar allen uit Utrecht, werden aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau.

Aangehouden voor mishandeling

UTRECHT Donderdagmiddag heeft de politie drie mannen aangehouden omdat zij een andere man hadden mishandeld.

Rond 15.35 uur kreeg de politie een melding dat er gevochten werd in de omgeving van de Rooseveltlaan. Ter plaatse troffen agenten niemand meer aan. Een andere politie-eenheid zag drie mannen in de omgeving van het Attleeplantsoen lopen. Bij het zien van de politie gingen de mannen ervandoor. Inmiddels werd het 23-jarige slachtoffer ook aangetroffen. De man was fors mishandeld en moest voor behandeling naar het ziekenhuis.

Na een korte achtervolging konden de verdachten, een 18, 23 en 29-jarige man allen uit Utrecht, worden aangehouden. Het is nog onduidelijk wat de aanleiding voor de mishandeling was. Het drietal werd voor verhoor ingesloten. De 29-jarige man stond meerdere malen gesignaleerd voor andere feiten.

Controle bij belwinkels

UTRECHT Politie en belastingdienst hebben donderdag 19 maart vijftien belwinkels verspreid in de stad Utrecht bezocht en gecontroleerd. De politie heeft geen verdachte omstandigheden omtrent de handel in telefoons aangetroffen. Wel werden twee mannen aangehouden die illegaal in Nederland verblijven.

Bepaalde ondernemers (handelaren / opkopers) zijn verplicht om een register bij te houden. Hierin moet in ieder geval de identiteit worden vastgelegd van degene die goederen bij de ondernemer aanbiedt. Deze keer is gekozen voor de controle van belwinkels die handelen in (tweedehands) mobiele telefoons. De belastingdienst controleerde deze winkels op hun administratie. De politie controleerde de belwinkels op het invullen van het register en de aanwezigheid van telefoons die mogelijk van diefstal afkomstig waren.

Resultaten

De belwinkels hadden hun administratie redelijk op orde. Inspecteurs van de belastingdienst deelden vijf waarschuwingen uit. Nog niet alle winkels gebruikten het juiste registermodel, maar agenten merkten een positieve bereidheid om hieraan mee te werken. Er was geen tegenwerking noch werden er verdachte omstandigheden of goederen aangetroffen waarvoor nader onderzoek noodzakelijk was. Ook werd op twee locaties waterpijptabak aangetroffen zonder accijnszegel. Dit is overgedragen aan de Douane.

In één van de winkels waren twee mannen werkzaam die geen geldige verblijfsvergunning hadden. De 39-jarige man uit Marokko en 40-jarige man uit Egypte zijn aangehouden en ingesloten.

Integrale aanpak

Het doel van deze controle is om heling te bestrijden en mogelijk inbraken of diefstallen op te lossen. Politie, gemeente en openbaar ministerie hebben de aanpak van heling in 2009 als gezamenlijke prioriteit vastgesteld. Deze controle is een resultaat van die integrale aanpak.

24 Bekeuringen en vier aanhoudingen bij politiecontrole

UTRECHT De politie heeft donderdagavond 19 maart toezicht gehouden op de koopavond in de binnenstad van Utrecht. Dit resulteerde in vier aanhoudingen en 24 bekeuringen.

Ook op Hoog Catharijne was politie aanwezig om overlast tegen te gaan. Agenten spraken daar tientallen jongeren aan die groepjes vormden en zich zonder redelijk doel ophielden in het winkelcentrum. De meeste personen namen de waarschuwing voor lief en liepen verder. Vier mannen zijn aangehouden voor belediging, het niet voldoen aan een bevel of vordering en het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Twee verdachten, een 17-jarige jongen uit Bilthoven en een 23-jarige man uit Rotterdam, verzetten zich bij hun aanhouding. Daarop hebben agenten bij de verdachten geweld gebruikt. Bij één aanhouding bemoeide een groep jongeren zich ermee; naar hen is met de wapenstok gedreigd.

In totaal schreven agenten 24 bekeuringen uit voor overtredingen van de verkeersregels en de Algemene Plaatselijke Verordening zoals alcohol drinken op straat, urineren in het openbaar, hinderlijk gedrag vertonen, voorbereidingen treffen om harddrugs te gebruiken en bedelen.