Provincie Overijssel

Toekomst landgoed Twickel vervat in Pact van Twickel

ondertekeningpactvantwickel19maart2009.jpg (353 Kb)

Met het zetten van de handtekening door bestuurders van de provincie Overijssel, Stichting Twickel, de gemeenten Hengelo, Hof van Twente, Borne, de Regio Twente, het waterschap Regge en Dinkel is het Pact van Twickel een feit. Hierdoor spreken de betrokken bestuurders uit dat ze achter de ruimtelijke ontwikkelingsvisie voor het landgoed Twickel staan en nu een uitvoeringsplan op gaan stellen.

De uitgangspunten voor de ontwikkelingsvisie voor het landgoed zijn in nauw overleg met de bewoners, belangengroepen en deskundigen opgesteld. De visie bestaat uit ontwikkelings- en ontwerpprincipes die als uitgangspunt dienen voor de verdere ontwikkeling van Twickel en omgeving:

o Het versterken van de karakteristieken van de verschillende cultuurlandschappen, zoals de beekdalen, de voormalige markegronden en Park Twickel.

o Een toekomstperspectief voor de landbouw.

o Het ontwikkelen van natuur die bij de verschillende landschapstypen past.

o Herstel van natuurlijke beken en het behouden van het watererfgoed zoals molens, vloeiweides en vijvers.

o Het versterken van de recreatieve betekenis van het landgoed, vooral in de randzone tussen de steden en het landgoed. Dit kan onder andere door historische routes te ontwikkelen en recreatieve voorzieningen als uitkijktorens, hoeveloges of horeca.

o Vormgeven van de randzone tussen stad en landgoed. Nieuwbouw van bijvoorbeeld bedrijventerreinen wordt op een manier gedaan dat het op een natuurlijke manier in het landgoed past.

o De grote infrastructuur moet passen bij de landschappelijke uitstraling van het landgoed.

Aanleiding voor de visie
Twickel is een landgoed met bijzondere (landschappelijke) kwaliteiten, het heeft al eeuwen een unieke plaats in het Twentse landschap. Maar de maatschappelijke en economische ontwikkelingen laten het landgoed niet ongemoeid. De druk op de randen van het gebied vanuit de omliggende gemeenten neemt toe. De behoefte aan extra ruimte voor wonen, werken, recreatie, het ontwikkelen van nieuwe natuur, het op orde krijgen van de waterlopen en de veranderingen in de landbouw zijn allen aanleiding om een visie voor de toekomst van het landgoed en het omliggend gebied op te stellen. De provincie Overijssel, de Regio Twente, het waterschap Regge en Dinkel en de gemeenten Borne, Hengelo en Hof van Twente, sloegen de handen in een om samen met de Stichting Twickel zo'n visie te ontwikkelen.

Vervolg
Naar verwachting wordt de ontwikkelvisie en het bijbehorende uitvoeringsplan rond de zomerdoor de verschillende besturen vastgesteld. De ontwikkelvisie Twickel maakt onderdeel uit van het programma Cultuur en Ruimte en wordt mede mogelijk gemaakt door een Belvedere-subsdie.

Kijk voor meer informatie op www.levendtwickel.nl, de intentieovereenkomst en het Pact van Twickel