Politie Haaglanden

Persberichten 20 maart

Haaglanden, 20-03-2009

Dronken op de snorfiets

Den Haag De politie hield vrijdag 20 maart om 3.40 uur een 25-jarige Hagenaar aan voor het rijden onder invloed van alcohol. Agenten zagen de man op zijn snorfiets rijden op de Gevers Deynootweg, waar hij over de busbaan reed en vervolgens tegen de richting de Circusstraat in ging. Bij staande houding bleek dat de man te veel had gedronken. Aan het politiebureau legde hij een blaastest. Hij blies 845 ugl. Agenten namen zijn rijbewijs in beslag en gaven hem een rijverbod van 10 uur. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Aangehouden voor nepvuurwapen

Den Haag Een getuige zag donderdag 19 maart rond 16.00 uur twee jongens lopen met een vuurwapen. In een woning in de Ananasstraat troffen agenten twee jongens, Hagenaars van 16 en 18 jaar, aan die voldeden aan het signalement. Een van de twee verklaarde direct dat hij een nepwapen op zijn kamer had liggen. Ze waren met het wapen naar buiten gelopen omdat ze door andere kinderen met een soortgelijk wapen waren uitgedaagd. Agenten namen de twee Hagenaars mee naar het politiebureau, waar het nepwapen in beslag werd genomen. De ouders van de jongens zijn op de hoogte gesteld. Veel speelgoedwapens die in het buitenland te koop zijn, lijken zoveel op echte vuurwapens, dat ze om die reden in ons land verboden zijn. In de ons omringende landen en ook in de landen rond de Middellandse Zee zijn deze nepvuurwapens gemakkelijk verkrijgbaar. In Nederland is het bezit van deze look-a-likes echter verboden. Wie toch zon wapen aanschaft loopt het risico op een forse boete en bij een treffen met de politie op een behandeling als een gewapende crimineel.

Sokken stoppen

Den Haag Twee Haagse meisjes van 17 en 18 jaar dachten donderdag 19 maart een goede plek te hebben gevonden om sieraden te verstoppen en zonder te betalen de winkel te verlaten. Ze kwamen bedrogen uit. Personeel van een warenhuis aan de Grote Marktstraat zag de twee omstreeks kwart voor acht s avonds met sieraden en broeken een pashokje ingaan. Toen de meisjes even later weer tevoorschijn kwamen, waren de sieraden verdwenen. De politie werd gewaarschuwd en hield even later de twee aan. Zij ontkenden de diefstal en aanvankelijk waren de sieraden ook onvindbaar. Op het politiebureau werden de meisjes grondig gefouilleerd en bleek waar zij de buit hadden verstopt: uit hun sokken kwamen tien oorbellen, elf neuspiercings en een ring tevoorschijn.

Fiets gepikt, fiets terug, fiets gepikt

Den Haag Een politieagent in burger was donderdag 19 maart getuige van een fietsendiefstal. De agent zag omstreeks zeven uur s avonds op de Prinsegracht een jongen op een fiets stappen en wegrijden. Luttele seconden later kwam uit een nabij gelegen restaurant een man rennen die riep dat het zijn fiets was. Hij Zette direct daarop de achtervolging in. De agent besloot aan te haken. De achtervolgers haalden de fietsendief in, waarop deze van het rijwiel afsprong en de fiets liet vallen. De eigenaar raapte de fiets op, maar raakte hem direct weer kwijt. De agent pakte de fiets namelijk van de man af en ging achter de dief aan. De eigenaar bleef verbouwereerd achter. Op het Hoge Zand wist de politieagent de fietsendief te achterhalen en aan te houden. Het bleek te gaan om een 13-jarige jongen uit Den Haag. Hij verklaarde de fiets te hebben gestolen, omdat hij de tram had gemist. De achtervolging eindigde overigens pal voor deze tram, die hadden de 13-jarige jongen en de agent tijdens de achtervolging ingehaald.

Acht maal te veel gedronken

Den Haag In de Haagse binnenstad zijn in de nacht van donderdag 19 op vrijdag 20 maart op verschillende plekken zeven automobilisten en een brommerrijder betrapt die te veel hadden gedronken. Een 30-jarige Hagenaar moest zijn rijbewijs inleveren, omdat hij met 615 ugl bijna driemaal het toegestane aantal ugls van 220 blies. Ook een 25-jarige plaatsgenoot kon zijn onlangs behaalde rijbewijs inleveren, hij blies 400 ugl. Een 59-jarige Belg blies 550 ugl. en moest direct 650 euro afrekenen.

Inbraak in drankenhandel mislukt

Den Haag Een 26-jarige man uit Dordrecht en zijn 29-jarige Rotterdamse handlanger zijn vrijdag 20 maart aangehouden, omdat zij hadden geprobeerd in te breken in een drankenhandel aan de Pletterijstraat. Een getuige waarschuwde omstreeks twee uur s nachts de politie, die de twee mannen even later in de straat aantrof. De deur van de zaak vertoonde schade en in de auto van de mannen vond de politie een betonschaar. Hierop werden beide mannen aangehouden voor een poging tot inbraak.

Laatste slok

Den Haag Het verjaardagsuitje van een Rotterdammer pakte op donderdag 19 maart helemaal verkeerd uit. De man was op de avond van zijn 56ste verjaardag naar Den Haag gekomen en besloot een bezoek te brengen aan de rosse buurt. In de Geleenstraat dronk hij een blikje bier leeg, waarna hij het op straat gooide. Dat werd gezien door politieagenten, die de man hiervoor wilden bekeuren. Vervolgens bleek dat de man nog 26 bekeuringen had openstaan voor een totaalbedrag van ruim 2250 euro. De man gaf direct aan de bekeuringen niet te kunnen betalen en moet nu een vervangende gevangenisstraf van 182 dagen uitzitten.

Boete voor losse lading

Den Haag Een 30-jarige man was donderdag 19 maart om 15.20 uur recalcitrant omdat hij een boete kreeg voor het vervoeren van losse lading in zijn vrachtwagencombi, zonder deze afgedekt te hebben. De man reed op de Van Alphenlaan toen de politie hem vroeg zijn vrachtauto aan de kant te zetten. De man kon op verzoek geen rijbewijs tonen en was verbaal agressief naar de agenten. Dit leverde de man nog eens twee boetes op.

Politie onderzoekt tuinbrand

Voorburg Op donderdagavond 19 maart rond 20.00 uur staken onbekenden een tuinbank in de achtertuin van een woning aan de Van Heurnstraat in brand. Door de brand raakte de gevel van de woning beschadigd. Ook sneuvelde er een ruit, waardoor in de woning rookschade ontstond. De politie onderzoekt wie er verantwoordelijk is voor de brand.

Aanrijding

Wassenaar Op de N14 botsten donderdagmiddag 19 maart twee autos op elkaar. Rond twee uur botste een 20-jarige vrouw uit Rijnsburg met haar auto op de achterzijde van de auto van een 33-jarige man uit Voorburg. De man remde voor het oranje verkeerslicht en de vrouw zag dit te laat. Beide betrokkenen raakten niet gewond.

Vrouw aangehouden op politiebureau

Rijswijk Op het politiebureau in Rijswijk hielden agenten donderdagmiddag 19 maart rond 17.15 uur een 21-jarige agressieve vrouw uit Rijswijk aan. De vrouw kwam het bureau binnen en werd direct, zonder enige aanleiding, verbaal agressief. Vervolgens klom ze over de balie en viel de medewerkers aan. Toegesnelde politieagenten wisten de vrouw in bedwang te krijgen, en hielden haar aan.

Duur ritje

Delft - Op de Wilhelminalaan hielden politieagenten vrijdagochtend 20 maart rond 04.00 uur een 21-jarige bestuurder van een auto staande omdat hij te hard reed. Bij controle bleek dat de Delftenaar echter nog wat bekeuringen open had staan, ter waarde van in totaal bijna 4000 euro. Hierop namen de agenten hem mee naar het politiebureau. De vader van de jongen heeft zijn zoon dezelfde nacht nog opgehaald en de boetes betaald.

Onder invloed door rood

Delft De politie hield vrijdagochtend 20 maart om 00.45 uur een 25-jarige automobilist uit Delft aan op verdenking van rijden onder invloed. De man negeerde op de Troelstralaan tot twee keer toe het rode verkeerslicht. Toen agenten de man daarover aanspraken bleek dat hij teveel had gedronken. Hij blies aan het bureau 485 ugl. Met diverse processen-verbaal op zak mocht de man lopend verder. Een 25-jarige Delftenaar maakte het nog iets bonter. De man reed vanmorgen om 02.00 uur over de spoorsingel en verkeerde ook onder invloed. Hij blies 810 ugl en moest zijn rijbewijs inleveren. De invorderingsgrens voor het rijbewijs begint vanaf 570 ugl. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Man beroofd: politie zoekt getuigen

Westland/Honselersdijk Onder bedreiging van een vuurwapen beroofden twee nog onbekende mannen met bivakmutsen donderdagavond 19 maart rond 19.30 uur een 58-jarige man uit Den Haag. De man liep in een brandgang aan de Van der Marelstraat, toen twee mannen hem van zijn tas beroofden. Daarna liepen zij weg in de richting van de Eerste van Reenenstraat. De politie startte direct een onderzoek in de omgeving en is nog op zoek naar getuigen. Beide overvallers waren in het zwart gekleed. Bent u getuige geweest van de beroving of heeft u donderdagavond rond 19.30 uur iets verdachts gezien in de buurt van de Van der Marelstraat, neem dan contact op met de recherche van Bureau Westland via telefoonnummer 0900-8844. Ook mensen die anderzijds over informatie beschikken die de politie kan helpen bij het opsporen van de daders, worden verzocht contact op te nemen. Liever anoniem? Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Hondenzaak

Delft Donderdagavond 19 maart rond 18.00 uur hielden politieagenten op de Betje Wolfflaan na een uit de hand gelopen ruzie twee mannen van 44 jaar uit Delft aan. De 18-jarige zoon van de een Delftenaar liet die avond zijn hond uit. De hond liep plotseling een tuin aan de Betje Wolfflaan in, waar op dat moment kinderen speelden. De 44-jarige bewoner werd hierop erg boos en pakte de hondenriem van de jongen af. Hiermee sloeg hij de jongen, die op zijn beurt enkele voorwerpen richting de man gooide.. Vervolgens liep de jongen weg. De boze bewoner volgde hem. Op de Isaac DaCostalaan kwamen ze de 44-jarige vader van de jongen tegen, en ging de ruzie verder. Hierbij deelde de vader een kopstoot uit. Politieagenten hielden de twee 44-jarige mannen aan.

Agressieve vrouw met hamer aangehouden

Zoetermeer Op de Bijdorplaan hielden politieagenten donderdagmiddag 19 maart rond 15.15 uur een erg agressieve 54-jarige vrouw uit Gouda aan. De vrouw stond te schreeuwen en zwaaide met een hamer in het rond. Ze was boos op verschillende instanties, die haar naar eigen zeggen hadden benadeeld. Diverse omstanders voelden zich door het agressieve gedrag van de vrouw bedreigd. Politeagenten hielden haar aan en namen de hamer in beslag.