Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 20 maart 2009

Studenten uit Liverpool bezoeken De Baarsjes

Een groep van 25 studenten Stedenbouw en Architectuur van de Liverpool John Moores University bezocht op donderdag 19 maart stadsdeel De Baarsjes. Het doel van hun bezoek was om te horen hoe hier de stedelijke vernieuwing wordt aangepakt.

Na de ontvangst door portefeuillehouder Ab Cherribi volgde een uitleg in de Trouwzaal over De Baarsjes door stedenbouwkundige Stan Steegeling. Vervolgens legde projectleider wijkaanpak Joeri Kempen aan de studenten uit wat de 'krachtwijken-aanpak' van de centrale overheid behelst en hoe dat in Stadsdeel De Baarsjes wordt uitgevoerd.

Daarna gingen de studenten op pad. Eerst werd de Buurtwinkel voor Onderwijs, Onderzoek en Talentontwikkeling (BOOT) in de Witte de Withstraat bezocht, waar zij met studenten van de Hogeschool (HvA) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) spraken. De lunch vond plaats in café Edel waarna zij verder te voet gingen naar het Surinameplein. Dit plein wordt over een paar jaar ingrijpend veranderd. De Baarsjes wil hier een ondergrondse parkeergarage bouwen en het geheel inrichten als een knooppunt van schoon en veilig vervoer. De middag werd afgesloten in het gebouw van VluchtelingenWerk waar op de derde verdieping 'Restoranje' is gehuisvest, een werkervaringstraject voor jongeren die in de horeca aan de slag willen.

De studenten waren vooral geïnteresseerd in de lokale problematiek die veel gelijkenissen vertoont met Liverpool, en de plannen om bewoners meer te betrekken bij zowel planvorming als uitvoering.