Brede steun voor Homerun-concept

20/03/2009 12:07

Schuttelaar & Partners B.V.

Humanitas DMH komt met nieuwe aanpak voor probleemjongeren met laag IQ

20 maart - De hulpverlening aan jongeren met een licht verstandelijke beperking kan op tal van fronten beter. Dat bleek woensdagavond tijdens het Maatschappelijk Café dat in Nieuwspoort plaatsvond. Het project Homerun van Humanitas DMH is een goed voorbeeld van vernieuwende zorgverlening aan deze doelgroep. Dat betoogden verschillende sprekers, onder wie hoofdinspecteur Jan van Wijngaarden van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Tijdens het Maatschappelijk Café, dat op initiatief van Humanitas DMH georganiseerd was, gingen verschillende experts uit de zorg met elkaar in debat over mogelijkheden tot verbetering in begeleiding van deze groep. Gesignaleerd werd dat de zorg aan deze jongeren fragmentarisch is. "Op deelgebieden lukt het wel, maar er is geen continue bewaking en samenwerking tussen de diverse instellingen", zei Van Wijngaarden. Hij pleitte dan ook voor meer samenhang in de zorg aan deze doelgroep, die landelijk uit ongeveer 350.000 jongeren bestaat. "We moeten misschien zelfs denken aan een plicht tot samenwerking die ook geldt voor gemeentes en woningcorporaties."

Oscar Dekker, directeur care bij zorgverzekeraar Univé-VGZ-IZA-Trias: "Het kan ook anders, we moeten het systeemdenken durven loslaten en overstappen op mensgericht denken. Niet het geld of domeindiscussie, maar individuele aandacht, vertrouwen en het echt goed willen regelen voor de probleemjongeren moet voorop staan, een rigoureuze stelselwijziging volgt dan vanzelf".

"We moeten ondersteuning aanbieden op het moment dat het nodig is". Anton Renting, directeur van 's-Heerenloo pleit voor financiering van deze doelgroep binnen de AWBZ en voor het opstellen van duidelijke competentieprofielen voor begeleiders: "Het is nu vaak onduidelijk welke competenties nodig zijn om deze jongeren adequaat te begeleiden." Renting geeft ook aan dat zorginstellingen meer aan effectmeting kunnen doen. "Het is belangrijk dat we meer zicht krijgen op wat wel en niet werkt bij deze groep", aldus de directeur van Nederlands grootste zorgaanbieder voor deze doelgroep.

Meerdere malen werd er verwezen naar het project Homerun van Humanitas DMH. Met Homerun zijn in Noordoost Brabant (Oss) en Midden Holland (Gouda) positieve ervaringen opgedaan. Nieuwe projecten in Groningen, Zuid Hollandse eilanden, Nijmegen en Haaglanden gaan binnenkort van start. Binnen dit project krijgen jongeren een persoonlijke begeleider die samenwerkt met alle instanties waar een jongere mee te maken krijgt in zijn leven. Op deze manier wordt hulp geboden bij zaken die voor anderen misschien heel normaal zijn, zoals het vinden van een goede daginvulling. "De jongeren moeten zoveel mogelijk regie over eigen leven weer terug krijgen. Daarbij hoort een zorgvuldig en duurzaam ondersteuningsaanbod, waarbij beschikbaarheid en het blijven volgen van essentieel belang zijn", aldus Ad van Rijen, directeur Humanitas DMH. "Daarvoor is niet eens per se meer geld nodig, maar wel het anders inzetten van beschikbare middelen in de AWBZ en Jeugdzorg.", aldus Van Rijen.





http://www.humanitas.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,