Kiesraad: registratie laatste aanduidingen partijen Europees Parlement

20/03/2009 12:12

Secretariaat van de Kiesraad

De Kiesraad heeft op 16 maart jongstleden de laatste vijf registratieverzoeken voor aanduidingen (namen) ingewilligd: PVV (Partij voor de Vrijheid), E.S.P., Partij voor Europese Politiek (PEP), Europa Voordelig! & Duurzaam, en De Groenen. Deze aanduidingen kunnen door de betreffende politieke partijen worden gebruikt (boven de kandidatenlijsten) bij de eerstvolgende verkiezing voor het Europees Parlement op 4 juni 2009. Eerder dit jaar waren al de volgende verzoeken ingewilligd, en wel van de volgende aanduidingen: Solidara, EUROPESE KLOKKENLUIDERSPARTIJ (EKP), Newropeans, Libertas en de Liberaal Democratische Partij.

Overige registraties

Overigens kunnen ook aanduidingen van partijen, die al bij een vorige verkiezing voor het Europees Parlement zijn geregistreerd, bij de komende verkiezing worden gebruikt, mits de partijen ook aan de laatste verkiezing in 2004 hebben deelgenomen. Alles bij elkaar komt het aantal aanduidingen dat nu is geregistreerd voor de verkiezing van de leden van het Europees Parlement daarmee op een totaal van 22.

Kandidaatstelling

Overigens wil een registratie nog niet zeggen dat een partij inderdaad zal deelnemen aan de verkiezing. Pas na de dag van de kandidaatstelling, op 22 april aanstaande, wordt bekend welke partijen uit zullen komen voor de verkiezing op 4 juni 2009. Ook partijen die niet zijn geregistreerd kunnen deelnemen aan de verkiezing, maar in dat geval zonder een aanduiding boven hun lijst (een zogenaamde blanco lijst).





http://www.kiesraad.nl