Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Lente brengt voorlopig geen warmte
20 maart 2009 - Vrijdag noteerde Twente -4,9 graden. Vlak bij de grond werd 9 graden vorst gemeten. Warmte zit er voorlopig niet in. De zon maakt de eerste paar lentedagen veel goed maar volgende week keren de maartse buien terug.
De krokuszon van weerfotograaf Jacob Kuiper was zijn tijd in 2008 vier weken voor (foto: Jacob Kuiper, KNMI/WPI)

Maart roert zijn staart
Inmiddels staat ook voor de sterrenkundigen de lente (op basis van de positie van de aarde ten opzichte van de zon) op de kalender.

In het begin van het voorjaar heeft de wind vaak de neiging naar west of noordwest te draaien. Het weer lijkt zich ook dit jaar aan de klimatologie te houden. Dat betekent dat de lentezon plaatsmaakt voor een guur weertype met buien: de karakteristieke voorjaarsbuien, ook wel maartse of winterse buien genoemd, die vergezeld kunnen gaan van sneeuw, hagel en onweer.

In de volksweerkunde wordt de contrastrijke weer omschreven als: "maart roert zijn staart, april doet wat hij wil, aprilletje zoet geeft nog wel eens een witte hoed" en noem maar op. In mei spreken van we IJsheiligen, in juni de Europese moesson of schaapscheerderskou (Verder lezen- Lenteprofiel).

Lang wachten op warmte
In De Bilt is de temperatuur dit jaar nog niet boven de 13 graden gekomen. De komende dagen zit dat er ook niet in. Het is zelfs de vraag of dat deze maand nog gebeurt. Ook vorig jaar duurde het langer voor de temperatuur het eerst op dat niveau kwam. In De Bilt en op de meeste andere plaatsen kwam de temperatuur in 2008 pas op 20 april voor het eerst boven de 15 graden.

Dat was uitzonderlijk laat: sinds 1901 is het maar drie keer voorgekomen dat de lente zo lang of nog langer op zich liet wachten. Bovendien viel vorig jaar maart nog sneeuw van betekenis en zelfs de Paasdagen (23 en 24 maart) waren wit (Zie Nieuws-Vroege witte Pasen en laatste sneeuw).

Natuur anderhalve maand later
In de natuur is de lente echter anderhalve maand later dan 2008. Volgens de Natuurkalender is dat te wijten aan de kou van de afgelopen winter. Die kou heeft ook de ijsvogel de das omgedaan (Zie Externe links- Natuurkalender).

Vroeg zomer in Zuid-Europa
In het zuiden van Europa was het de afgelopen week al compleet zomer. Het zuiden van Spanje meldde temperaturen tussen 25 en 29 graden, maar inmiddels is de temperatuur hier ook weer gezakt.

Eerste uitgave: 13-03-09