BOVAG

20-03-2009
Aangifte verduisterde huurauto makkelijker

BOVAG Verhuurbedrijven en de Raad van Hoofdcommissarissen hebben in de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) overeenstemming bereikt over een nieuwe aangifteprocedure voor verduisterde voertuigen, waardoor het voor verhuurders en politie gemakkelijker en duidelijker wordt om een aangifte te doen van verduisterde voertuigen.

In de verhuursector worden jaarlijks zon 400 autos verduisterd. Het gaat dan om huurders die de auto definitief verdonkeremanen.

Signalering
De bestaande voorschriften voor aangifte van verduistering waren dringend aan modernisering toe. Mede daarom zijn de voorschriften voor het doen van aangifte verduidelijkt. De signalering van de verduisterde auto in het kentekenregister en in buitenlandse opsporingsbestanden kan daardoor snel na de verduistering worden gerealiseerd. En als er nog geen aangifte mogelijk is, kan de auto onder bepaalde voorwaarden alvast voorlopig als vermist worden gesignaleerd. Dit is van belang om verduistering de kop in te drukken.

In de nieuwe circulaire is de procedure zo omschreven dat duidelijk wordt of een kwestie nog civiel is of al strafrechtelijk. Misverstanden tussen autoverhuurders en politie worden zo vermeden. Voor wat betreft het dossier dat de verhuurder bij het doen van aangifte dient te overleggen, zijn de nodige eisen gesteld. Bijvoorbeeld dat de identiteit van de huurder stevig moet zijn gecheckt, vastgelegd en bewaard.

Aangifte
In bepaalde gevallen zal van een formele aangifte en een definitieve signalering door de politie nog geen sprake kunnen zijn, terwijl er toch wel al aanwijzingen zijn dat er criminaliteit in het spel is. Zo kan het voorkomen dat pas na het verhuren van het voertuig blijkt dat de gebruikte identiteitsdocumenten vals zijn. Onder die omstandigheden kan de auto, vooruitlopend op de politiesignalering, via het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit als vermist worden gesignaleerd. Dit bureau is een uitvoeringsinstantie van het Verbond van Verzekeraars, dat ook in het publiek-private samenwerkingsverband AVc deelneemt.

Leo van Beukering, voorzitter BOVAG Verhuurbedrijven: Wij zijn er van overtuigd dat nieuwe afspraken veel werkbaarder zijn en dat daardoor een hoop ergernis en onduidelijkheid wordt voorkomen. Zowel bij de politie als bij de verhuurbedrijven. En hopelijk gaat het aantal verduisterde huurautos verder dalen.
Bron: BOVAG Persbericht
Datum: 20-03-2009