Productschap Diervoeder

20/03/2009

Huidige GMP+ Bijlage 11 borgingsregeling vervalt per 1 juli 2009

Bestemd voor: GMP+ gecertificeerde bedrijven (incl. geborgde tussenhandelaren) en CIs

In de huidige GMP+-standaarden zijn voorwaarden vastgelegd waarmee een producent van diervoeders de activiteiten van tussenhandelaren kan borgen via z'n eigen kwaliteitssysteem. Op het punt van borging van de veiligheid van diervoeders liftte de tussenhandelaar als het ware mee met het GMP+-kwaliteitssysteem van de producent. Deze zgn. borgingsregeling (GMP+ Bijlage 11) voldoet niet meer. Daarom is vorig jaar al besloten dat de GMP+ borgingsregeling komt te vervallen en wel vanaf 1 juli 2009.

In plaats van de borgingsregeling is in het GMP+-certificatieschema een nieuwe standaard opgenomen: de standaard GMP+ B3.2 Tussenhandel in landbouwhuisdiervoeders voor rechtstreekse levering aan veehouders. Deze standaard bevat eisen en voorwaarden die de tussenhandelaar zelf kan toepassen om zo zijn handelsactiviteiten te borgen waardoor veilige diervoeders worden geleverd aan de veehouder. Deze standaard is in nauwe samenwerking met direct betrokkenen tot stand gekomen.

Zoals eerder aangegeven komt de nieuwe standaard in de plaats van de huidige borgingsregeling. Dit houdt in dat zij kan worden toegepast door tussenhandelaren die:

* uitsluitend mengvoeders en (enkelvoudige) voedermiddelen direct leveren aan de veehouder

* geen nadere bewerkingen aan deze diervoeders uitvoeren
* uitsluitend opslag en transport van verpakte diervoeders uitvoert

Tussenhandelaren die ook andere activiteiten uitvoeren (bijv. opzakken, eigen opslag van bulk, eigen bulktransport), kunnen straks niet de nieuwe standaard GMP+ B3.2 toepassen. Zij dienen andere GMP+-standaarden toe te passen.

De standaard bestaat uit 2 delen. Het eerste deel bevat alle voorwaarden en eisen. Het tweede deel bestaat uit formulieren en werkbladen, die gebruikt kunnen worden om op vrij eenvoudige wijze invulling te geven aan het voldoen aan de voorwaarden.

GMP+ certificering
Of een GMP+ certificaat nodig is, wordt bepaald door uw afnemers. Afnemers die deelnemen aan een certificatieschema zoals bv. IKB mogen uitsluitend GMP+ gecertificeerde diervoeders inkopen. Een certificaat wordt afgegeven door een certificerende instelling nadat deze door middel van een onderzoek heeft vastgesteld dat de tussenhandelaar aan alle voorwaarden voldoet. Op de PDV-website kunt u een lijst van certificatie-instellingen vinden die bevoegd zijn om een GMP+-certificaat voor GMP B3.2 af te geven.

Op dit moment zijn de geborgde tussenhandelaren opgenomen in de databank gecertificeerde bedrijven. Per 1 juli 2009 vervalt deze registratie. Tussenhandelaren die over een GMP+ certificaat beschikken worden (dan) apart opgenomen in de databank gecertificeerde bedrijven. De databank is te raadplegen via bijgaande link.