Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam



---

De Baarsjes wil Oud West en Westerpark

20 maart 2009
Op een drukbezochte bewonersavond heeft de stadsdeelraad aan bewoners gevraagd wat zij van het fuseren van de stadsdelen vinden. Bewoners willen graag service om de hoek en dat de kwaliteit daarvan goed blijft. Wat betreft mogelijke fusiepartners spreken ze zich vooral uit voor een fusie binnen de ring, met Oud West. Over een eventueel derde stadsdeel zijn de meningen verdeeld.

Brief van het Dagelijks Bestuur

De signalen van de bewonersavond zijn meegenomen in een brief van het Dagelijks Bestuur aan de centrale stad. In deze brief wordt meegedeeld dat De Baarsjes een voorkeur heeft voor fusie met Oud West en Westerpark. Anders dan de wens van de centrale stad om in totaal naar zeven stadsdelen te gaan, ziet het stadsdeel meer heil in een model met tien stadsdelen.

Maatwerk

Kleine stadsdelen leveren beter maatwerk voor de inwoners, zo is het idee. Bestuurders kunnen makkelijker `erop af'. Om dat niet kwijt te raken, moeten de stadsdelen ook na fusie veel bevoegdheden houden. Ze moeten zelf het beleid bepalen op onderwerpen die niet stadsbreed hoeven te worden aangepakt. Daarmee wordt voorkomen dat stadsdelen logge, bureaucratische uitvoeringsinstanties worden.

Stedelijke kaders

Tot slot wil het stadsdeel af van ondoorzichtige constructies zoals convenanten met stedelijke diensten. Die beperken de democratische besluitvorming. Als er stedelijke kaders moeten worden voorgeschreven, bijvoorbeeld bij een onderwerp als luchtkwaliteit, moeten die door de gemeenteraad worden vastgesteld, zo schrijft het Dagelijks Bestuur van De Baarsjes. De PvdA en GroenLinks hebben op 17 maart aangegeven dit standpunt te steunen.

VVD en D66: zeven stadsdelen genoeg

De VVD en D66 houden er een ander standpunt op na. Zij willen in totaal zeven stadsdelen, waarbij in West binnen de ring de vier stadsdelen Oud West, Westerpark, Bos en Lommer en De Baarsjes worden samengevoegd.

Zie ook: Mertens twee keer niks

Mertens twee keer niks

---