VVD


20-3-2009

VVD kritisch op uitblijven herstelmaatregelen agrarische sector

Janneke Snijder heeft kritiek geuit op het kabinet voor het uitblijven van herstelmaatregelen voor de agrarische sector in verband met de economische crisis.

Tijdens het Algemeen Overleg Landbouw- en Visserijraad heeft Snijder aangegeven dat, ondanks de daling van de export en het onder druk staan van de inkomens, er tot op heden geen stappen worden ondernomen. Snijder: "Er is op dit moment weinig ruimte om te investeren. Wanneer komt het kabinet met maatregelen? Te denken valt bijvoorbeeld aan een investeringsimpuls, extra afschrijving tot aan de restwaarde en een exportkredietverzekering."

Wel was de liberale gelukkig met de toezegging van minister Verburg betreffende de bodemrichtlijn. Snijder: "De VVD is altijd tegen een EU-bodemrichtlijn geweest, uit vrees dat die zou leiden tot extra administratieve lasten. Bovendien wordt de bodem al beschermd door andere Europese wetten, zoals de Nitraatrichtlijn en de Kaderrichtlijn Water."

Janneke Snijder vroeg tevens opheldering over de opmerking van Eurocommissaris Fischer Boel dat er sneller tot een uitbetaling van toeslagrechten gekomen kan worden. "Nederland blijft gedeeltelijk achter met het uitbetalen van toeslagrechten. Ik wil graag duidelijkheid en opheldering over de mogelijkheid van een snellere uitbetaling. Het is namelijk onverklaarbaar waarom boeren soms pas na Nieuwjaar hun toeslagrechten krijgen uitbetaald, terwijl de Eurocommissaris aangaf dat dit mogelijk moet zijn vanaf 15 mei."

Tot slot wilde Snijder weten wat de minister gaat doen om de superheffing, die de Nederlandse melkveehouders dit quotumjaar dreigen te betalen, zoveel mogelijk te beperken. "Het kan toch niet waar dat Nederlandse boeren 30 tot 40 miljoen euro moeten betalen, terwijl de totale Europese productie verder is gedaald en het Europese quotum niet wordt vol gemolken", aldus Snijder. De VVD-woordvoerster stelde een Europese verevening voor, waardoor een superheffing voor Nederland niet meer nodig is. Minister Verburg durfde die handschoen echter niet op te pakken.