FloraHolland


Actueel beeldmateriaal zeer belangrijk voor snij Hortensia

FLORAHOLLAND (20 maart 2009) - Op donderdag19 maart organiseerde FloraHolland voor aanvoerders en inkopers van snij Hortensia een productochtend op vestiging Aalsmeer. De opkomst was goed en ruim 60 kwekers waren aanwezig. Ook en tiental inkopers van de snij Hortensia warenaanwezig om van gedachten te wisselen over de onderwerpen op deze ochtend.

Productmanager Gerard Gardien opende de bijeenkomst met een kort beeld van de aanvoer en prijsontwikkelingen van het afgelopen jaar. Inger van IJzeren (Kwaliteitsbeleid & Ontwikkeling) besprak het onderwerp Beeldmateriaal. Zij gaf kort weer wat op concern niveau de ontwikkelingen zijn met betrekking tot beeldveilen. Marijke Langeveld, assortimentsmanager op vestiging Aalsmeer, haakte hierop in met resultaten uit de door de FPC gehouden kopersenquête in november/december. Daaruit kwam naar voren dat actuele foto's voor het product snij Hortensia een zeer belangrijk onderdeel is. Real time foto's van snij Hortensia's zijn essentieel voor de inkoper. Dit heeft alles te maken met de vele verschillende kleuren binnen een en dezelfde productcode. Vestiging Aalsmeer zal de komende maanden trachten door betere begeleiding van kwekers het aandeel real time foto's te vergroten waardoor kopers beter geïnformeerd worden.

Voorstel productspecificatie
De afgelopen maanden is er in nauw overleg met de FPC gekeken naar de productspecificaties voor snij hortensia. Op dit moment is er niet zo veel vastgelegd voor dit product. Aangezien het product steeds groter wordt en het belang van informatie voor kopers ook steeds groter wordt in verband met de ontwikkelingen van KOA, is er een noodzaak om hier naar te kijken. Naast afspraken over de aanwezigheid van blad aan de steel werd er voorgesteld om op vrijwillige basis de diametersortering te gaan gebruiken. Na enige discussie over het nut en noodzaak van deze nieuwe sortering en de afspraak dat er na het seizoen met alle partijen wordt geëvalueerd werd afgesproken dat het voorstel de komende weken wordt voorgelegd aan kopers en VGB. Na goedkeuring van deze partijen zullen deze wijzigingen ingaan met ingang van 1 juni 2009. Geeske Punt, afdelingsmanager Productonderzoek, lichtte de huidige stand van zaken toe met betrekking tot voorbehandeling en de proeven die komend seizoen worden uitgevoerd met betrekking tot onder andere de blauwverkleuring van een aantal roze cultivars.

Gerard Gardien, Productmanager, als laatste spreker, presenteerde de Promotie activiteiten voor komend jaar. Hij deed hiervoor een dringende oproep aan de kwekers om deze campagne vooral te steunen. Tijdens een informeel samenzijn na afloop konden kopers, kwekers en veilingmeesters elkaar informeren over de actuele zaken rondom het product snij Hortensia.