Openbaar Ministerie


* >Geen schadevergoeding voor medeverdachten in strafzaak Holl...

Geen schadevergoeding voor medeverdachten in strafzaak Holleeder

20 maart 2009 - Landelijk Parket

Twee vrijgesproken verdachten uit de strafzaak Holleeder krijgen geen schadevergoeding. De rechtbank Haarlem heeft gisteren de twee niet ontvankelijk verklaard in hun verzoek tot schadevergoeding.

Het Openbaar Ministerie (OM) bereikte in 2008 overeenstemming met de raadsman van de verdachten over het intrekken van een hoger beroep in hun zaak. Beide verdachten zegden bij monde van hun raadsman toe af te zien van een verzoek tot schadevergoeding. Daarop is zoals overeengekomen door het OM het hoger beroep onherroepelijk ingetrokken.

Vervolgens diende de advocaat twee maanden later namens de verdachten alsnog een verzoek tot schadevergoeding in. In het televisieprogramma Nova bracht hij naar voren dat zijn cliënten vonden dat zij door het OM gechanteerd waren bij de totstandkoming van de overeenkomst.

Volgens de rechtbank, die gisteren uitspraak deed over het verzoek, is er juridisch geen beletsel voor een overeenkomst zoals tussen het O.M. en de verdachten gesloten, mits daarbij door de beginselen van een behoorlijke procesorde niet worden geschonden. Daarvan is echter niet gebleken, ook niet van ontoelaatbare dwang of druk op de verdachten, zo oordeelt de rechtbank.

De rechtbank wijst er ook op dat het OM steeds met de raadman van de verdachten contact heeft gehad. Op zijn beurt heeft deze een en ander met zijn cliënten kunnen bespreken en hen kunnen wijzen op de juridische betekenis van de overeenkomst.

Het gaat dan niet aan om zich nadien eenzijdig aan de overeenkomst te onttrekken door toch een verzoek tot schadevergoeding in te dienen, aldus de rechtbank.