Groen!

Groen! lanceert 10-puntenplan Hernieuwbare Energie

Datum
20/03/2009

Auteur
Eloi Glorieux voor Vlaamse fractie

Categorie
In Klimaat en energie

Vandaag, vrijdag 20 maart, tijdens een werkbezoek aan Electrawinds, lanceerde Groen! haar tienpuntenplan om Vlaanderen topregio te maken op vlak van hernieuwbare energie. De doelstelling is: 20% hernieuwbare energie in 2020. Vlaanderen kan het zich niet veroorloven om hier het kneusje van de klas te blijven. Niet alleen omdat Europa ons verplicht
13% hernieuwbare energie te halen tegen 2020, maar ook omdat inzetten op hernieuwbare energie onze regio tienduizenden jobs kan opleveren, van Vlaanderen opnieuw een innovatieve regio kan maken en het is beter voor het milieu .

Filip Watteeuw, lijsttrekker Oost-Vlaanderen: "Groen! wil de lat hoog leggen en gaan voor 20% hernieuwbare energie in 2020. De Vlaamse koepel van technologiebedrijven Agoria schat het aantal mensen dat nu al werkt in de sector van de hernieuwbare energie (zon, wind, biomassa) in Vlaanderen op 4.600 en ziet een potentieel van 40.000 jobs en zelfs meer in 2020. Daarnaast zetten we ook in op energiebesparing en energie-efficiëntie. Ook hier legt Groen! de lat hoog: we willen minstens 30% energie besparen tegen 2020, 40% tegen 2030. Naar Duits voorbeeld willen we een alliantie tussen werk en milieu ook in Vlaanderen. Als we 100.000 woningen renoveren en isoleren de komende tien jaar, kunnen we voor 100.000 gezinnen de energiefactuur en de CO2-uitstoot drastisch doen dalen en veel jobs in de bouw behouden of zelfs bij creëren."

Het tienpuntenplan dat Groen! heeft opgesteld heeft als ambitie om Vlaanderen tegen 2020 een topregio te maken op vlak van hernieuwbare energie. De belangrijkste maatregelen zijn:

* Voor Groen! is het van groot belang dat de gewesten zich inschrijven in de logica van een federale klimaatwet met duidelijke doelstellingen, ook voor de langere termijn.
* Groen! vindt dat de Vlaamse en de federale overheid samen zwaar moeten investeren in windenergie op de Noordzee, in de transmissie van de Noordzeestroom naar het binnenland en in een slim interactief stroomnet (smart grid).

* Daarvoor kunnen middelen ingezet worden waarmee nu CO2-emissierechten worden aangekocht in het buitenland.
* Groen! wil 100.000 zonnedaken realiseren op particuliere woningen via een `rent a roof ` systeem

* Alle Vlaamse bedrijfsgebouwen een zonnedak
* Groen! wil alle sociale woningen met een zonneboiler uitrusten, zodat de sociale huurders over gratis warm water beschikken.
* Groen! wil de milieuvergunningsplicht voor aparte windmolens aan land afschaffen en in de plaats werken met algemene voorwaarden en een meldingsplicht.

* Groen! wil biomassa enkel gebruiken om groene stroom of warmte mee te maken, biobrandstoffen mengen bij benzine of diesel zien we niet zitten.

* Groen! vraagt - naar Nederlands voorbeeld - de opzet van een pilootproject met verwarmingsketels die ook stroom leveren op wijk
- of huisniveau.

* Ten slotte vraagt Groen! dat er in Vlaanderen een objectieve studie komt naar de mogelijkheden van een feed-in-tarievensysteem. Want het systeem van groenestroomcertificaten is erg complex en kost de Vlaamse belastingbetaler te veel.

Investeren in hernieuwbare energie is een centraal onderdeel van de Groene New Deal die Groen! voorstelt om tegelijk de economische en de klimaatcrisis aan te pakken. In totaal stelt Groen! hiervoor 1 miljard euro per jaar vrij. Eloi Glorieux, Vlaams parlementslid: "Met ons tienpuntenplan wil Groen! een duidelijke keuze voor hernieuwbare energie maken als antwoord op het lakse, Vlaamse beleid waarin ieder spoor ambitie ontbreekt. Minister-president Peeters en milieuminister Crevits geloven gewoonweg niet dat Vlaanderen en hernieuwbare energie samengaan. Ze blijven dan ook mikken op kerncentrales of een nieuwe generatie kolencentrales. Zeker nu er steeds meer signalen opduiken dat de investeringsgolf in hernieuwbare energieprojecten onder invloed van de crisis dreigt stil te vallen, zijn extra inspanningen nodig."

Het volledige tienpuntenplan kan u hier lezen.

Contact: Eloi Glorieux -