Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam



---

Schotse Hooglanders

Schotse Hooglanders beheren natuur Brettenzone

3 maart 2009
De vier Schotse Hooglanders zijn op 3 maart losgelaten in natuurgebied de Lange Bretten. Drie hiervan zijn inmiddels al drachtig. Deze week komen er er nog eens drie bij.

cimg1062.jpg (121 Kb)

"De natuurkern van de Brettenzone is wat ons betreft de kraamkamer van de stad. Er is plek voor sport, recreatie, volkstuinen, wandelen en nu ook voor de Schotse Hooglanders. We hopen met de ontwikkeling van deze natuurkern het groen een impuls te geven, waardoor het uiteindelijk niet alleen voor plant en dier, maar ook voor de bewoners van Amsterdam een interessanter stuk natuur zal zijn", aldus Tys de Ruijter, wethouder Groen.

Op dinsdag 3 maart zijn er vier Schotse Hooglanders losgelaten in natuurgebied de Lange Bretten. De komende periode zal deze groep langzaam worden uitgebreid. Drie van hen zijn namelijk al drachtig. Maar voordat deze kalfjes er zijn komen er eerst nog drie andere koeien en een stier bij.

Gegraas en gewroet

Net als alle runderen stammen de Schotse Hooglanders af van het oeros, een groot wild rund welk begin 17de eeuw is uitgestorven. Ze `maaien' het gras en riet, en `snoeien' bomen en struiken. De runderen voorkomen dat het terrein volledig dichtgroeit en ze houden het bestaande bos open. Mogelijk zullen er nieuwe vogels, zoals de bonte specht en het baardmannetje nestelen in de Lange Bretten en uitvliegen over geheel Amsterdam.

Mozaïek in de natuur

Komend voorjaar zullen hier tal van bloemen van profiteren door op te komen in een oude hoefafdruk of op een plek waar zich eerst een dikke grasmat bevond. Op hun beurt trekken deze bloemen weer tal van insecten aan, waar weer vogels op af komen. Zo spelen grote grazers als Schotse Hooglanders een cruciale rol in een hoop natuurgebieden. Ze weten bosverjonging tijdelijk te remmen terwijl bestaande bossen weer worden opengebroken. Hierdoor ontstaat er een mozaïek van allerlei verschillen planten, bloemen struiken en bomen.

Begrazingsgebied niet toegankelijk

Natuurgebied de Lange Bretten dat in totaal 113 hectare beslaat, ligt in stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer en wordt beheerd door Landschap Noord-Holland. Het begrazingsgebied (25 hectare) is niet toegankelijk voor mensen en vormt de natuurkern van de Lange Bretten: een rustig toevluchtsoord voor plant en dier.

cimg1059.jpg (124 Kb)

Excursies

Landschap Noord-Holland organiseert binnenkort speciale groepsexcursies. Onder begeleiding kunt u dan de Schotse Hooglanders van dichtbij bekijken en genieten van al het moois dat dit gebied te bieden heeft. Houd de website in de gaten voor de exacte data.
---