Gemeente Echt-Susteren


Gemeente controleert Persoonsgebonden Budgetten Wmo

Â

Â

Â

De gemeente heeft in 2008 aan circa 200 cliënten een Persoonsgebonden Budget (PGB) verstrekt. Met een PGB kunnen mensen met een Wmo-indicatie hun voorziening zelf aanschaffen.

Â

Vooral bij de voorziening âHulp bij het Huishoudenâ kiezen inwoners er soms voor de zorgverlener zelf te contracteren. Voordeel van een PGB is dat de klant meer keuzevrijheid heeft. De budgethouder kan afspraken maken over de aanpak en het uurtarief en kan zelf de hulpverlener kiezen. Nadeel is dat de budgethouder zelf de administratie verzorgt en in veel gevallen werkgever wordt van de zorgverlener.

Â

De gemeente gaat de uitbetaalde bedragen over 2008 binnenkort steekproefsgewijs controleren. Hierbij wordt gekeken of het PGB daadwerkelijk is gebruikt voor betaling van de geïndiceerde voorziening en de daarmee samenhangende kosten. Als alles klopt ontvangt de cliënt een afsluitende brief. Als er echter onregelmatigheden worden geconstateerd kan dat leiden tot gedeeltelijke of gehele terugvordering van het budget.

Â

De budgethouders die in 2008 een PGB voor hulp bij het huishouden hebben ontvangen krijgen binnenkort een brief met een verantwoordingsformulier. Dit formulier dient binnen 14 dagen ingevuld teruggestuurd te worden naar de gemeente.

Â

Â