Openbaar Ministerie


* >Verdachte moord 1999 aangehouden

Verdachte moord 1999 aangehouden

20 maart 2009

De marechaussee heeft donderdag op Schiphol een 46-jarige vrouw aangehouden die wordt verdacht van de moord op haar echtgenoot in 1999. De vrouw staat vrijdag 20 maart terecht voor de moord op haar echtgenoot voor de rechtbank in Rotterdam. Deze zaak zal overigens vrijdag nog niet inhoudelijk worden behandeld.

De vrouw is dinsdag 17 maart op grond van een Europees aanhoudingsbevel aangehouden op een Duitse luchthaven. Zij is donderdag overgebracht naar Nederland en in verzekering gesteld.

Het slachtoffer van de moord was een 46-jarige Rotterdammer. Hij werd op 9 september 1999 doodgeschoten in zijn winkel aan de Benthuizerstraat. Intensief onderzoek destijds wees wel in de richting van bepaalde verdachten maar er was onvoldoende bewijs om de zaak aan de rechtbank voor te leggen. Wel werd de echtgenote van de man vervolgd voor onder andere een mislukte uitlokking van poging tot moord op haar man.

Daarvoor werd de vrouw veroordeeld, maar zij ging in appèl van die veroordeling. Hangende dat appèl vestigde zij zich in Costa Rica. In 2006 werd het onderzoek naar de moord heropend omdat er nieuwe verklaringen bij het OM in Rotterdam waren binnengekomen. Begin 2008 verzocht het OM in Rotterdam Costa Rica, waarmee geen uitleveringsverdrag bestaat, om uitlevering van de vrouw. Dat verzoek werd eind 2008 ingetrokken omdat de vrouw naar Costa-Ricaans recht niet kon worden uitgeleverd voor de mislukte uitlokking, waarmee het hoger beroep van die zaak niet zou kunnen worden afgehandeld.

Met het intrekken van het uitleveringsverzoek werd de vrouw wel een dagvaarding voor de zitting in Rotterdam uitgereikt. Was de vrouw niet naar Nederland gekomen, dan had de zaak bij verstek kunnen worden afgedaan.