Gemeente Brummen


Op weg naar raamovereenkomst met SWB

(Oorspronkelijke publicatie datum: 20-03-2009)

Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, dan wordt er een raamovereenkomst met Stichting Welzijn Brummen afgesloten voor een periode van vier jaar. Het college concludeert dit op basis van de evaluatie van het welzijnsbeleid 2006-2007, waarbij de Stichting Welzijn Brummen als uitvoeringsorganisatie een cruciale rol vervult. Wij zijn erg te spreken over de samenwerkingsrelatie met de Stichting Welzijn Brummen, aldus verantwoordelijke wethouder Geert van Klinken. Een in Nederland unieke manier van samenwerken die zich de afgelopen jaren heeft bewezen, zo concluderen wij uit de evaluatie van het welzijnsbeleid over de periode 2006-2007.

Niet alleen het college is tevreden, ook de Wmo-raad kan zich vinden in de conclusies. In een reactie op de evaluatienotitie over de periode 2006-2007 laat de Wmo-raad duidelijk haar waardering blijken. De Wmo-raad schaart zich achter de evaluatienota en de daarin vastgelegde afspraken en aanbevelingen. Ook heeft de Wmo-raad een aantal aanbevelingen gedaan, die de gemeente wil betrekken in de verdere uitvoering. Stichting Welzijn Brummen heeft aangegeven zich te kunnen vinden in de resultaten van de evaluatienotitie en de aanbevelingen.

Het college heeft inmiddels de evaluatienotitie doorgezonden naar de gemeenteraad. Het college stelt eveneens voor het lopende beleid voort te zetten, rekening houdend met de inhoudelijke aanbevelingen uit de evaluatienotitie. Ook stellen B&W de raad voor een vierjaren raamovereenkomst af te sluiten. Het gaat dan om de periode 2010-2014.

Met de komst van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) werd het voor de gemeente noodzakelijk om haar welzijnsbeleid verder te moderniseren. De welzijnswet werd ondergebracht in de Wmo. In 2005 hebben gemeente en Stichting Welzijn Brummen invulling gegeven aan de noodzakelijk vernieuwingen en zijn de welzijnsbestekken 2006 en 2007 opgesteld in de geest van de Wmo. In de afgelopen periode is de nieuwe werkwijze geëvalueerd. Hierbij is uitgegaan van de gehele periode van de subsidiejaren 2006 en 2007.

Tevredenheid
Uit de evaluatie blijkt dat SWB in het algemeen op een goede manier vorm en inhoud heeft gegeven aan de nieuwe afspraken. De nieuwe werkwijze komt in grote lijnen er op neer dat de gemeente haar welzijnsvraag heeft omgezet in het bereiken van doelstellingen. Hierop kan de Brummense welzijnsinstelling een aanbod formuleren. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over een integrale kostprijsberekening en er zijn rapportage afspraken gemaakt.

De algemene conclusie uit de evaluatie is dat het welzijnsaanbod stevig verankerd is in de Brum-mense samenleving. Er is een basaal en laagdrempelig aanbod van (beschikbaarheids)diensten en er wordt in voorkomende gevallen maatwerk geleverd. Reden voor het college om voor te stellen niet iedere twee jaar de afspraken met elkaar te maken, maar iedere vier jaar. Dit geeft meer zekerheid voor SWB, ook financieel en organisatorisch. En via jaarcontracten kunnen we toch ieder jaar als gemeente waar nodig bijsturen op actuele ontwikkelingen. De gemeente heeft in haar begroting circa 800.000 euro op jaarbasis beschikbaar voor het uitvoeren van de welzijnstaken door SWB.