Sociaal-Economische Raad

20 maart 2009
Op dinsdag 17 maart 2009 heeft een SER-delegatie, onder voorzitterschap van Alexander Rinnooy Kan, een consultatief overleg gevoerd met staatssecretaris Timmermans voor Europese Zaken. Het doel van het overleg was het voorbereiden van het Nederlandse standpunt op de EU-Voorjaarstop van 19 en 20 maart. Belangrijke agendapunten voor de Voorjaarstop waren de aanpak van de kredietcrisis en de voortgang van de Lissabon-strategie.

Tijdens het consultatief overleg is uitgebreid gesproken over de interactie tussen nationaal en Europees beleid. Voor Nederland gaat het daarbij onder meer om de arbeidsparticipatie van vrouwen, ouderen en kwetsbare groepen, alsmede om het verhogen van de kennisuitgaven. Verder gaat het om de omvang en samenstelling van de Nederlandse stimuleringsmaatregelen. Deze zijn nodig in het licht van de kredietcrisis, maar moeten ook rekening houden met het Stabiliteits- en Groeipact.
Bij het Europese beleid ging het onder meer over de voorgestelde stimuleringsmaatregelen op EU-niveau. Andere belangrijke onderwerpen waren het grensoverschrijdende toezicht op banken, de medezeggenschap van werknemers, de sociale bodem van de interne markt, de ondersteuning van zwakkere lidstaten, en de beleidsafstemming op mondiaal niveau.