Oproep PCOB aan kabinet: bied senioren perspectief

20/03/2009 15:24

PCOB

De crisismaatregelen die het kabinet neemt, zullen iedereen pijn doen, zowel jong als oud. Nu de kabinetsonderhandelingen de laatste fase ingaan, roept ouderenorganisatie PCOB het kabinet op rekening te houden met de positie van ouderen. Anders dan bij jongeren is het voor hen moeilijker eventueel inkomensverlies of verlies van hun baan te repareren.

Dit blijkt uit een peiling die de PCOB onder zijn leden hield. De peiling leverde ruim 2200 reacties op. Opvallend is dat ouderen zich solidair voelen met jongeren en bereid zijn hun steentje bij te dragen. Tegelijkertijd willen ouderen aandacht voor het niet meer kunnen repareren van hun inkomenssituatie. Dat maakt uitzicht op werk, en zorgvuldigheid bij eventuele ingrepen in AOW en pensioen extra belangrijk.

Uitzicht op werk

Nu de werkloosheid toeneemt, dreigen, behalve jongere, ook oudere werknemers (volgens prognoses) hun baan te verliezen. Een slechte zaak, vindt de PCOB, omdat nu ook gediscussieerd wordt over het verhogen van de AOW-leeftijd. In de peiling geeft 94% aan het belangrijk te vinden dat 50 plussers uitzicht houden op passend werk, net zoals dat voor jongeren geldt.

Vandaar dat de PCOB ervoor pleit in de opgezette mobiliteitscentra niet alleen aandacht te hebben voor jongere, maar juist ook voor oudere werklozen. Hun kennis en ervaring mag niet verloren gaan. Die is immers hard nodig bij een aantrekkende economie. Door nadrukkelijk aandacht te geven aan deze twee groepen, kan een 'kruisbestuiving' optreden. Jongeren profiteren van de ervaring van ouderen, terwijl ouderen hun voordeel doen met de actuele kennis van jongeren.

AOW-leeftijd

De PCOB gaat een discussie over het verhogen van de AOW-leeftijd niet uit de weg. Uit de peiling blijkt dat 75% van de PCOB-leden het debat hierover wil aangaan. Wel kiest men in grote meerderheid voor een geleidelijke verhoging met één maand per jaar, tot een maximum van 67 jaar. Dat geeft ouderen de tijd aan de nieuwe situatie te wennen. Daarbij vinden de ouderen dat er duidelijke grenzen zijn: 86% wil geen gemorrel aan de hoogte van de AOW en geen versnelde invoering van een verhoging van de AOW-leeftijd.

Pensioenen

Uit de peiling blijkt dat ouderen onmacht voelen. Ingrepen in de pensioenen hebben onmiddellijk invloed op de koopkracht van ouderen van nu. Het ontbreekt hen aan mogelijkheden inkomensverlies te compenseren. Ook blijkt uit berekeningen van het CPB dat daarnaast de vijftigers de dupe worden van het niet indexeren van pensioenen. Juist voor deze komende generatie pensioengerechtigden dreigt een stapeling van negatieve maatregelen: dreigende werkloosheid en ingrepen in AOW en pensioen, om nog maar te zwijgen over mogelijke ingrepen in het verzekerd pakket van zorg!





http://www.pcob.nl