K.V Archivarissen


Brabantse archiefinstellingen en de provincie slaan de handen ineen

Verleden is hot! Dat merken Brabantse archiefinstellingen dag in, dag uit. Via de websites bedienen ze een breed publiek wereldwijd. Om de digitale ambities te kunnen waarmaken is veel geld nodig, waarvoor de eigen middelen niet altijd toereikend zijn.

Hiertoe heeft de Kring van Archivarissen in Noord-Brabant, een koepelorganisatie voor archiefdiensten, het voortouw genomen om voor iedere archiefdienst in Noord-Brabant aanvullende financiering aan te vragen bij de provincie.

Meer dan verheugd is het Regionaal Archief Tilburg met de toekenning van de subsidie voor het digitaliseren van de bevolkingsregisters. De insteek van de provincie was met name de brabantbrede opzet van het project. In het provinciale beleid staat cultuur dicht bij de mensen brengen hoog in het vaandel. Na de registers van de Burgerlijke Stand en de doop-, trouw- en begraafregisters zal ook deze bron voor de website beschikbaar komen. Het bevolkingsregister, dat elke gemeente moest aanleggen en dat nauwkeurig bijgehouden werd, is een bron van zeer belangrijke historische informatie. Hieruit kan op ieder moment per adres de complete gezinssamenstelling ontleend worden. Bovendien bevat het van groot belang voor de sociaaleconomische verhoudingen - gegevens over inwonende grootouders, knechten, leerlingen etc. Met het scannen van de Brabantse bevolkingsregisters (1811) 1850-1940 komt een zeer belangrijke historische bron over de Brabantse bevolking breed beschikbaar maken,want immers ook de andere archiefinstellingen in Noord-Brabant gaan deze bron digitaal beschikbaar stellen.

Vlak na het bekend maken van het subsidienieuws is het Regionaal Archief Tilburg direct gestart met het voorbereiden van de werkzaamheden, waarvan de eerste resultaten zeker dit jaar op de website (www.regionaalarchieftilburg.nl) getoond kunnen worden.