Partij voor de Vrijheid (PVV)

PVV: bemoeizucht Koningin moet stoppen
vrijdag 20 maart 2009

Vragen van de leden Brinkman en Wilders (beiden PVV) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister van Algemene Zaken over het bericht dat de Koningin lobbyt voor topfuncties.


1.)
Bent u bekend met het bericht dat de Koningin lobbyt voor topfuncties?*


2.)
Hoe beoordeelt u het dat de Koningin haar macht misbruikt om haar welgevallige personen op machtige posities te parkeren?


3.)
Deelt u de mening dat de Koningin een voornamelijk representatieve functie heeft en dat het onwenselijk is dat de Kroon op deze wijze macht uitoefent waar op geen enkele manier democratische controle op kan plaats vinden? Zo neen, waarom niet?


4.)
Hoe bent u van plan om de Koningin aan te spreken op dit onacceptabele gedrag en haar te vragen zich te onthouden van het geven van advies over het plaatsen van personen op machtige functies?


5.)
Deelt u de mening dat het anno 2009 niet meer wenselijk is dat de Koningin zoveel macht heeft en dat moet worden nagedacht over een veranderende constitutionele rol van ons Staatshoofd waarbij het streven moet zijn om het Staatshoofd geen deel meer uit te laten maken van de Regering en het Staatshoofd een louter representatieve rol te geven? Zo neen, waarom niet?


*
http://www.telegraaf.nl/binnenland/3521894/__Koningin_lobbyt_bij_topfu nctie__.html