Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 20 maart 2009

Margot Dijkgraaf benoemd tot Ridder in de Orde van het Legioen van Eer

Gepubliceerd op 20 maart 2009
Margot Dijkgraaf ontvangt de onderscheiding.
Margot Dijkgraaf ontvangt de onderscheiding. Fotograaf: Eddy Posthuma de Boer

Literair critica Margot Dijkgraaf is donderdag 19 maart benoemd tot Ridder in de Orde van het Legioen van Eer (Chevalier de la Légion d'Honneur). Dit is de hoogste onderscheiding die in Frankrijk wordt uitgereikt voor het verlenen van buitengewone verdiensten aan de Franse natie. Dijkgraaf is programmacoördinator van academisch-cultureel centrum SPUI25, waarvan de Universiteit van Amsterdam partner is.

Dijkgraaf krijgt de onderscheiding omdat ze `door haar passie voor de Franse literatuur een brugfunctie vervult tussen de Franse en Nederlandse cultuur', aldus de Franse ambassade. Dijkgraaf studeerde in 1984 af aan de UvA in de Franse taal- en letterkunde.

De Orde van het Legioen van Eer werd in 1802 ingevoerd door Napoleon Bonaparte. Onder de weinige Nederlanders die deze onderscheiding kregen, is ook schrijver Hella S. Haasse. Acht jaar geleden werd Margot Dijkgraaf al benoemd tot Chevalier des Arts et des Lettres, een onderscheiding voor haar rol als pleitbezorger van de Franstalige literatuur in Nederland.
Bron: Redactie UvAweb