ABVAKABO FNV

Sociaal akkoord en ledenreferendum

Afgelopen donderdag kwam onze Bondsraad bijeen. Het belangrijkste agendapunt was de bespreking van de financiële crisis en de wijze waarop we als FNV vinden dat deze aangepakt moet worden.

Collega Jenneke, onze coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid in het Bestuur, hield een uitstekende presentatie. Hierin liet ze zien wat de crisis in economische termen doet, zoals bijvoorbeeld met de werkgelegenheidsontwikkeling. Ook ging ze uitvoerig in op wat de plannen van de FNV inhouden om de crisis te bestrijden.

De FNV streeft een sociaal akkoord na met werkgevers en het Kabinet. Werkgevers en werknemers zijn er wel uit wat de inzet van sociale partners zou moeten zijn.

Alleen het kabinet is er nog niet uit. Veel vergaderen en nog eens vergaderen, maar nog steeds is het niet duidelijk met welk pakket maatregelen het kabinet gaat komen. Wordt het de AOW of de AWBZ? Of misschien wel beiden? Of toch de hypotheekrente? Wie het weet mag het zeggen.

Jenneke was namens onze bond heel helder. Loonmatiging is alleen bespreekbaar onder zeer strikte condities. Geen verslechtering van de sociale zekerheid, geen verhoging van de AOW-leeftijd, geen verslechteringen van de AWBZ.

Maar voor ons als bond is nog een aantal andere zaken van groot belang. Wij vinden een gelijke behandeling van de publieke sector en de marktsector een absolute vereiste. Wij accepteren dus geen situatie waarin de markt een gematigde loonontwikkeling zou kennen en de publieke sector op de nullijn wordt gezet. Ook accepteren wij het niet als er ingegrepen wordt in bestaande cao's.

De andere vakcentrales MHP en CNV hebben zich bereid verklaard over de AOW te onderhandelen. Een slechtere timing is niet denkbaar. Wij zijn daar heel helder in. Als de politiek vindt dat de AOW-leeftijd omhoog moet, dan schrijven ze dat maar op in hun verkiezingsprogramma's en kunnen de burgers zich daar bij de volgende verkiezingen over uitspreken. Zo werkt democratie.

We kregen veel bijval voor onze heldere koers, maar kregen wel op het hart gedrukt daar ook aan vast te houden. Dat zullen we zeker doen. Als er al een sociaal akkoord tot stand komt, zullen wij dit in FNV-verband door middel van een referendum aan onze leden voorleggen. Want zij hebben het laatste woord.