Vlaamse Overheid

en natuur en legt bovendien 250 ha extra natuur ruimtelijk vast in Haspengouw.

Vlaamse Regering vrijwaart de open ruimte en natuur en legt bovendien 250 ha extra natuur ruimtelijk vast in Haspengouw.

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 20 maart 2009

Vandaag heeft de Vlaamse Regering op vraag van minister Dirk VAN MECHELEN het gewestelijk ruimtelijke uitvoeringsplan (GRUP) Vallei van de Herk en Mombeek van Alken tot Herk-de-Stad principieel goedgekeurd. Dit GRUP maakt deel uit van de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur, meerbepaald de regio Haspengouw-Voeren.

"Dit GRUP is erg belangrijk voor de regio Haspengouw", aldus Minister Van Mechelen."Historisch erfgoed, natuur, parken, landbouwactiviteit en waterbeheersing krijgen in dit GRUP elk hun plaats en hun specifieke voorschriften die aangeven wat mag en niet mag. En de open ruimte blijft behouden."

Dit GRUP maakt deel uit van een groep van uitvoeringsplannen die de regering in december 2005 heeft goedgekeurd. In totaal wordt in deze regio 41.000 ha landbouwgebied herbevestigd. Tegelijkertijd wordt de natuur in de valleigebieden van Haspengouw ruimtelijk geordend en het open landschap behouden, zoals beslist in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen.

Qua natuur bestaan deze gebieden uit enkele uitgestrekte valleien van beken die brede, hoger gelegen plateaus doorsnijden. In deze vallei zijn ook Europese habitatrichtlijngebieden gesitueerd. met natte graslanden, brongebieden en oude loofbossen.

In het gebied zijn eveneens heel wat historische en beschermde hoeves en kastelen gesitueerd. Ook waterberging wordt door dit GRUP gerealiseerd door aanduiding van een gecontroleerd overstromingsgebied in Stevoort.

Deze historische gebouwen en omliggende groengebieden krijgen door dit GRUP specifieke voorschriften (gemengd openruimtegebied met cultuurhistorische waarde) om ze optimaal te kunnen beheren.

Gemengde maar aaneengesloten landbouwgebieden worden door dit GRUP expliciet behouden. Het bouwvrije karakter wordt geaccentueerd in het GRUP door de aanduiding van bouwvrije agrarische gebieden. Niettemin is de uitbreiding van de bedrijfszetel van landbouwers expliciet mogelijk gebleven.

"Het is belangrijk om ook de landbouw in dergelijke valleigebieden alle kansen te geven, maar zonder bestaande natuurwaarden in gevaar te brengen, en dit realiseren we met dit GRUP", aldus minister Van Mechelen. "Behalve het vrijwaren van het bestaande, hebben we in dit GRUP bovendien 250 ha extra natuur en bos ruimtelijke vastgelegd. Dit is een belangrijk bijdrage in de afbakeningsprocessen om de doelstelling van 150.000 ha natuur en 10.000 ha extra bosgebied te realiseren in Vlaanderen en vooral ook om de schaarse openruimte te vrijwaren".

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen Tel: 02 552 67 00
GSM: 0495 23 16 90
Email: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be