Gerechtelijke organisatie

Rechter beperkt de vreemdelingenbewaring in een politiecel tot maximaal 5 dagen

Haarlem, 20 maart 2009 - De voorzieningenrechter van de rechtbank Haarlem heeft op 20 maart 2009 de vordering van de Vereniging Asieladvocaten tot versoepeling van het detentieregiem van asielzoekers afgewezen. Wel verbiedt de voorzieningenrechter de Staat om vreemdelingen langer dan 5 dagen in een politiecel in vreemdelingenbewaring te houden. Vóór die tijd moeten ze zijn overgebracht naar een Huis van Bewaring of een andere inrichting.

De Vereniging Asieladvocaten en -juristen Nederland (VAJN) had de Staat der Nederlanden in kort geding gedagvaard voor de voorzieningenrechter te Haarlem. De zitting vond plaats op 6 maart 2009. De VAJN eiste dat de Staat werd veroordeeld om te besluiten dat vreemdelingen in vreemdelingenbewaring onder een soepeler detentieregiem zouden vallen dan nu in een Huis van Bewaring gebruikelijk is. Eén van de belangrijkste klachten was dat vreemdelingen te veel tijd in hun cel moeten doorbrengen. Daarnaast werd ook geklaagd over het (opleidings)niveau van het bewakingspersoneel.

De voorzieningenrechter heeft nu beslist dat het sobere regiem, waarvan de Staat overigens heeft toegezegd dat wat te zullen versoepelen, niet in strijd is met internationale verdragen. Wel is de voorzieningenrechter van oordeel dat het vasthouden van vreemdelingen in een politiecel niet langer dan 5 dagen (120 uur) mag duren, omdat de Staat niet duidelijk heeft kunnen maken waarom dat nu soms toch 10 dagen duurt. Verwijzend naar internationale regels verbiedt de voorzieningenrechter de Staat nu om vreemdelingen langer dan 5 dagen in een politiecel in vreemdelingenbewaring te houden.

LJ Nummer

BH6928

Bron: Rechtbank Haarlem
Datum actualiteit: 20 maart 2009 Naar boven