FNV

Alarm-165

20-3-2009

FNV Bondgenoten eist maatregelen tegen spoorgeweld

Spugen, bedreigen, slaan. Het is dagelijkse kost voor treinpersoneel. FNV Bondgenoten roept op tot maatregelen na de mishandeling donderdagavond van twee conducteurs op station Almere Centraal.

Conducteurs en machinisten op station Almere Centraal leggen het werk vrijdag een uur neer naar aanleiding van de gebeurtenis.

Te lijf gegaan De twee conducteurs wachtten een trein op met mensen die zich op een eerder station zouden hebben misdragen. Een groep van zes mannen stapte uit waarna twee van hen de treinfunctionarissen onmiddellijk te lijf gingen. De verdachten zijn opgepakt dankzij camerabeelden.

Een van de slachtoffers heeft ernstig letsel opgelopen aan zijn gezicht. Hij is opgenomen in het ziekenhuis.

Nu maatregelen Er moeten nu maatregelen komen, zegt vakbondsbestuurder Roel Berghuis. "Dit is het zoveelste incident, dit geweld is niet te accepteren." Volgens hem lopen conducteur, machinist en servicemedewerker van de NS dagelijks tegen verbaal en fysiek aan.

De bond pleit voor meer menselijk toezicht en betere samenwerking met de politie. Berghuis: "De teams die op meldingen afgaan zoals gisteren in Almere moeten minimaal bestaan uit zes man."

In- en uitgangcontroles terug Ook moeten van hem de in- en uitgangcontroles weer terugkomen. "Die zorgen er in ieder geval voor dat zwartrijders uit de treinen blijven."

Verder wil de bond duidelijk zichtbaar politietoezicht op probleemstations zoals in Almere. "Een agent met politiehond." Berghuis gaat de maatregelen bespreken met de NS-directie.

Minister Eurlings: eerst onderzoek Verkeersminister Camiel Eurlings wil eerst een onderzoek, en dan misschien extra toezicht op treinstations. Hij heeft dat vrijdag laten weten in de ministerraad. De bewindsman wil weten of het geweld op station Almere Centraal, waarbij een conducteur ernstig letsel opliep aan zijn gezicht, een incident is of dat de veiligheid structureel is achteruitgegaan.

Dagelijks geweld "Zo'n onderzoek zou kunnen leiden tot meer toezicht", meent hij. FNV Bondgenoten vindt dat er nu maatregelen moeten komen tegen het geweld op en rond het spoor. Volgens de bond is treinpersoneel vrijwel dagelijks slachtoffer van verbaal- en fysiek geweld.

Situatie juist verbeterd Bestuurder Roel Berghuis wil meer toezicht op vooral de probleemstations, onder andere agenten met politiehonden. Eurlings meent echter dat de situatie op de stations in het algemeen juist is verbeterd.

Hij wijst erop dat getrainde veiligheidsteams actief zijn, naast de spoorwegpolitie. Wel haalde hij nog uit naar de daders van de mishandeling in Almere: "Vreselijke misbaksels die toevallig op de trein stappen. Ze moeten berecht worden en stevig aangepakt."

Landelijke dag tegen agressie en geweld op het werk Omdat het geweld tegen werknemers in diverse beroepen lijkt toe te nemen, organiseren meerdere FNV-bonden op maandag 6 april: landelijke dag tegen agressie en geweld op het werk.

FNV Bondgenoten eist maatregelen tegen spoorgeweld

Eurlings: nog geen extra toezicht op `misbaksels'

Maandag 6 april: landelijke dag tegen agressie en geweld op het werk

{Alarm_tcm7-22792.jpg}