Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)



20-03-2009
Russische importrestricties voor appelen uit Nederland

Rusland legt per 1 april a.s. tijdelijke importrestricties op voor Nederlandse appels en peren. Dat is inclusief import via andere landen. Dat heeft de heer Dankvert, hoofd Russische Federale Veterinaire en Fytosanitaire Dienst, woensdagavond in een brief laten weten aan de Europese Commissie.

In die brief geeft Dankvert aan dat, ondanks de gemaakte afspraken, nog steeds te veel producten met overschrijdingen van de Russische MRL's worden aangetroffen. Ook ontbreken safety certificates of worden safety certificates afgegeven door laboratoria die hiertoe niet geaccrediteerd zijn.
"Op het eerste gezicht lijkt het voor wat betreft Nederland, op een aantal zendingen na, voornamelijk te gaan om re-export", zo laat Inge Ribbens, bedrijfsjuridisch adviseur van Frugi Venta weten.

Importverbod
Wat de importrestricties precies inhouden en voor welke termijn zij gelden is nog niet geheel duidelijk, maar er wordt uitgegaan van een tijdelijk importverbod. Evenmin is duidelijk of het appelen en peren met oorsprong Nederland betreft, of appels en peren geleverd door Nederland. Voor een aantal producten uit overige lidstaten geldt dat zij na 1 april vergezeld moeten gaan van een `safety certificate'. Verder heeft Rusland een aantal laboratoria van de gecertificeerde lijst geschrapt. Safety certificates afgegeven door deze laboratoria worden, met ingang van 10 april a.s., niet meer geaccepteerd. Hierbij wordt ook een aantal Nederlandse laboratoria genoemd. Ook hierbij geldt dat er nog veel onduidelijkheid is. Het Ministerie van LNV en de Europese koepelorganisatie Freshfel proberen momenteel met spoed meer informatie te verkrijgen. Het contact voor de Nederlandse handel loopt via Frugi Venta.

Geen voedselveiligheidsprobleem
Rusland meldt dat de importrestricties voor Nederland het gevolg zijn van 'systematische levering van gevaarlijke partijen'. Volgens Frugi Venta is er absoluut geen sprake van een voedselveiligheidsprobleem. De oorzaak van het handelsconflict is de sterk afwijkende Russische wetgeving ten aanzien van de MRL's op groenten en fruit in vergelijking met de MRL's die in de geharmoniseerde EU-regelgeving zijn opgenomen. De Europese Commissie en de EFSA zijn sinds een jaar hierover in overleg met de Russische autoriteiten.