Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. Maart

Cramer gelast onderzoek naar aanvullende maatregelen toepassing grond en baggerspecie bij zandwinputten

20-03-2009

Minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu stelt een commissie van deskundigen in die gaat onderzoeken of er structurele maatregelen moeten worden getroffen om mogelijke aantasting van de bodem en het grondwater door grond en baggerspecie van klasse B in zandwinputten te voorkomen. Tot dit advies er is, worden er geen nieuwe projecten gestart waarbij dit materiaal wordt gebruikt.

Minister Cramer schrijft dit mede namens staatssecretaris Huizinga vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. "We hebben alle vertrouwen in de bestaande wetgeving, maar tonen ons niet doof voor signalen uit de praktijk", stelt de minister. De grondbanken hebben aangegeven mee te willen werken aan het opschorten van het vullen van nieuwe zandwinputten met baggerspecie en grond van klasse B tot het moment dat het advies er is.

De commissie van deskundigen, waarin afgevaardigden van Nederlandse kennisinstituten en praktijkdeskundigen op het gebied van bodem, grond- en oppervlaktewater zitting nemen, brengt binnen twee maanden advies uit. Bedoeling is dat er overeenstemming is over de wetenschappelijke onderbouwing van het beleid gericht op het nuttig toepassen van grond en baggerspecie in zandwinputten. Voor zover de commissie van deskundigen dat noodzakelijk acht, zullen zij vóór de zomer 2009 met voorstellen voor aanvullende maatregelen komen.

Hierbij gaat het om mogelijke maatregelen die aanvullend op de regelgeving in het Besluit bodemkwaliteit gewenst zijn om de risico's voor de aantasting van bodem, grond- en oppervlaktewater te minimaliseren. Doel van het instellen van de commissie is om maatschappelijke vragen over mogelijke verontreiniging van grondwater en oppervlaktewater definitief weg te nemen.

Nu de grondbanken willen meewerken, wil Cramer ook met aannemers, waterschappen en Rijkswaterstaat in overleg treden. Er wordt een uitzondering gemaakt voor zandwinputten waar gebiedseigen grond en baggerspecie word toegepast, omdat daarvoor de risico's voor de kwaliteit van het grondwater niet aannemelijk zijn. Daarnaast gaat zij in gesprek met de bevoegde gezagen en alle andere betrokkenen om ervoor te zorgen dat bij putten in uitvoering aanvullende monitoringsmaatregelen worden getroffen als daartoe aanleiding is.

Achtergrond
Het gebruik van grond en baggerspecie in zandwinputten is geregeld in het Besluit Bodemkwaliteit. Voor het toepassen van grond en baggerspecie zijn kwaliteits(samenstellings)eisen gesteld, die moeten voorkomen dat de bodem of het grondwater worden aangetast. In het Besluit Bodemkwaliteit staan algemene regels voor het toepassen van bouwstoffen, grond en baggerspecie op of in de bodem of in oppervlaktewater. Het besluit geeft aan hoe milieuhygiënisch moet worden getoetst en wie verantwoordelijk is voor het toezicht op de naleving van het besluit.

Zandwinning