Academisch ziekenhuis Maastricht

Alma In Silico van start Publicatiedatum: 20-03-2009 Bron: Perbericht Auteur: Stafdienst Communicatie azM & UM Datum: 20-03-2009

Het Alma In Silico project is dankzij een miljoenensubsidie in het kader van het Interreg IV programma onlangs van start gegaan. In Alma In Silico werken samen: het Maastricht Universitair Medisch Centrum+, GIGA-Research (Universiteit van Luik) en de Universiteiten van Hasselt en Aken.

Zij gaan hun high-tech infrastructuur op het gebied van de systeembiologie coördineren en exploiteren. Bedrijven en onderzoekers krijgen hiermee de mogelijkheid om op grote schaal experimentele data te genereren en kennis hieruit te destilleren.

De Euregio Maas-Rijn telt ruim 130 onderzoekscentra en 290 biotech ondernemingen. Terwijl iedere nationale regio in deze Euregio een kleine speler is in de levenswetenschappen, ontstaat door Euregionale clustering van hun activiteiten een enorme potentie, vergelijkbaar met de regio rond Boston in de Verenigde Staten, die een sleutelrol op wereldniveau speelt.

De Europese fondsen van Interreg IV en de betrokken regio's (Waalse Regio, Noord-Rijnland-Westfalen, Vlaamse Gemeenschap, Nederlands en Belgisch Limburg) financieren het project met een subsidie van 7.660.000 euro. Interreg IV is gericht op het stimuleren van de samenwerking tussen de academische wereld en het bedrijfsleven. Met deze subsidie gaat Alma In Silico state-of-the-art platforms realiseren op het gebied van biotechnologie en bioinformatica.

Grid Het project borduurt voort op de Euregionale virtuele laboratorium­ omgeving, die in het kader van het Interreg III project Alma-grid is gerealiseerd. Alma-Grid is een strategische alliantie van vier academische centra, die een virtueel laboratorium hebben gerealiseerd om hun geavanceerde technologische infrastructuur en expertise beschikbaar te stellen voor de Euregionale biotechnologiewereld. Met Alma In Silico wordt het beschikbare netwerk uitgebouwd en geëxploiteerd in concrete Euregionale samenwerkingsprogramma's.

Katalysator In het laatste decennium hebben met name de technologische ontwikkelingen voor een revolutie in de levenswetenschappen gezorgd. Voorheen was het alleen mogelijk van een levend organisme moleculaire en cellulaire deelprocessen te onderzoeken, maar nu is het technologische potentieel beschikbaar om biologische systemen integraal en compleet te bestuderen en te exploiteren. Dat maakt wetenschappelijke en medische doorbraken in het begrijpen van de oorzaken van en nieuwe therapeutische mogelijkheden voor ziektes zoals kanker, hart-en vaatziekten mogelijk. In de Euregio Maas-Rijn wil Alma in Silico de belangrijkste katalysator zijn, die het academische en industriële onderzoekspotentieel en - klimaat enorm zal versterken.