Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Antwoorden op kamervragen van Agema en Madlener over de nog altijd niet heropende proefractor in Petten

Antwoorden op kamervragen van Agema en Madlener over de nog altijd niet heropende proefractor in Petten

Kamerstuk, 20 maart 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

GMT-U-K-U-2912942

20 maart 2009

Antwoorden van minister Klink, mede namens de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, op de vragen van de Kamerleden Agema en Madlener (PVV) over de nog altijd niet heropende proefreactor in Petten (2009Z02105 / 2080912670).

Vraag 1

Bent u bekend met de berichten `NRG wil reactor Petten opstarten' en `Voorlopig geen herstart reactor petten'?

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Waarom heeft de minister van VROM nog steeds geen toestemming gegeven voor de herstart? Deelt u het gevoel voor urgentie van een spoedige herstart?

Vraag 5

Bent u, mede omdat Petten ook staat te trappelen om de productie weer te starten, bereid per direct toestemming te geven tot de herstart van de kernreactor?

Antwoord 2 en 5

Wij zijn het met u eens dat de situatie om urgente besluitvorming vroeg. Daarnaast is het belangrijk dat zorgvuldigheid werd betracht met name wat betreft de beoordeling van de technische aspecten en de nucleaire veiligheid. De afgelopen tijd heeft intensief en effectief overleg plaatsgevonden tussen verschillende betrokken organisaties en instanties, ook internationaal. Dit heeft geleid tot besluitvorming, zoals beschreven in de brief aan uw Kamer van donderdag 12 februari 2009. Na te hebben vastgesteld dat de veiligheid van de Hoge Flux Reactor (HFR) in combinatie met het treffen van veiligheidsverhogende maatregelen voldoende is, heeft het kabinet besloten onder voorwaarden toestemming te geven aan NRG om de HFR tijdelijk op te starten gelet op het grote maatschappelijke belang van de productie van medische radio-isotopen voor de volksgezondheid.

Vraag 3

Hoeveel patiënten in binnen- en buitenland die worden behandeld met de circa 10 miljoen medische isotopen die Petten jaarlijks produceerde kunnen nu niet worden behandeld voor longkanker, prostaatkanker, borstkanker en pijnbestrijding?

Antwoord 3

Voor de beantwoording van deze vraag verwijs ik naar de brief die 12 februari jl. naar uw Kamer is gestuurd.

Vraag 4

Hoe verklaart u dat er nu structurele ondercapaciteit in de wereldwijde productie is terwijl u eerder in antwoorden op Kamervragen stelde dat het tekort aan medische isotopen in de toen komende weken zou fluctueren en van tijdelijke aard zouden zijn?

Antwoord 4

Er is wereldwijd geen sprake van structurele ondercapaciteit. Zoals in de brief van 12 februari jl ook is aangegeven, wordt op dit moment 95% van de productie van Technetium geleverd door 5 oude (meer dan 40 jaar oud) onderzoeksreactoren; 3 daarvan zijn gelegen in Europa. Afgelopen tijd is er een tijdelijke ondercapaciteit ontstaan ten gevolge van het langere tijd onvoorzien buiten bedrijf zijn van de Hoge Flux Reactor in Petten. Dit heeft tot gevolg gehad dat in de afgelopen maanden sommige weken de aanvoer van radiofarmaca vrijwel normaal was maar gedurende andere weken er ernstige tekorten zijn voorgekomen: een `fluctuerende aanvoer' dus. Zoals in de Kamerbrief van 12 februari jl. is aangegeven, is inmiddels een beschikking afgegeven waarmee toestemming aan NRG is verleend om de HFR tijdelijk in bedrijf te nemen.