Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Antwoorden op kamervragen van Van Gerven en Leijten over de vergoeding van sterilisatie op medisch-sociale indicatie

Antwoorden op kamervragen van Van Gerven en Leijten over de vergoeding van sterilisatie op medisch-sociale indicatie

Kamerstuk, 20 maart 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DZ-K-U-2915368

20 maart 2009

Antwoorden van minister Klink, mede namens de staatssecretaris, op de vragen van de Kamerleden Van Gerven en Leijten (beiden SP) over de vergoeding van sterilisaties op medisch-sociale indicatie (2009Z03262 / 2080914570).

Vraag 1

Wat is uw mening over het niet vergoeden van de sterilisatie bij mevrouw X met het syndroom van Kabuki?

Antwoord 1

Behandelingen gericht op sterilisaties zijn uitgesloten van het verzekerde pakket op grond van de Zorgverzekeringswet. Dit is geregeld in artikel 2.1, onder e, van de Regeling zorgverzekering. Het feit dat de sterilisatie van mevrouw X niet wordt vergoed door haar zorgverzekeraar, is daarmee in overstemming. Dit wordt bevestigd door het bindende advies dat de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringswet (SKGZ) heeft uitgebracht.

Vraag 2

Kunt u aangeven hoeveel lichamelijk en/of verstandelijk gehandicapten zich jaarlijks laten steriliseren vanwege medisch-sociale redenen?

Antwoord 2

Nee, er wordt bij medische verrichtingen niet geregistreerd op aanwezigheid van een verstandelijke of lichamelijke handicap.

Vraag 3

Hoeveel kost een sterilisatie bij vrouwen of meisjes? Hoeveel kost een sterilisatie bij mannen of jongens?

Antwoord 3

De tarieven voor een sterilisatie bij vrouwen lagen tussen circa EUR813 en circa EUR3382 en voor een sterilisatie bij mannen tussen circa EUR409 en circa EUR2442. Deze uiterste bedragen zijn gebaseerd op de bij de NZa aangeleverde contractprijzen voor 2008. De tarieven zijn afhankelijk van de behandelsetting, bijvoorbeeld of de behandeling plaatsvindt op de polikliniek of dat de behandeling met een klinische opname gepaard gaat en van het specialisme van degene die de behandeling uitvoert.
Ook is van belang er op te wijzen dat deze behandelingen tot het B-segment van de dbc's behoren en dat het hier dus gaat om vrij onderhandelbare tarieven. De tarieven zijn een indicatie van de tarieven die in rekening worden gebracht, maar daar kan door individuele instellingen van worden afgeweken.

Vraag 4

Is u bekend hoeveel lichamelijk en/of verstandelijk gehandicapten zich niet laten steriliseren vanwege financiële redenen? Zo nee, wilt u daar onderzoek naar laten doen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 4

Neen. Een onderzoek daarnaar is ook niet noodzakelijk. Ik ben namelijk niet bereid om sterilisaties op medisch-sociale gronden bij gehandicapten in het verzekerde pakket op te nemen. Zie ook het antwoord op vraag 6.

Vraag 5

Is het niet tegenstrijdig dat door het kabinet enerzijds bij verstandelijk gehandicapten kinderwens wordt ontmoedigd als verantwoord ouderschap uitsluitend mogelijk is dankzij een ondersteunend netwerk , anderzijds de kosten van sterilisatie voor eigen rekening dienen te komen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 5

Neen. Het ontmoedigen is er op gericht de betrokken verstandelijk gehandicapten via voorlichting en overreding te laten besluiten van het ouderschap af te zien. Het is de betrokken verstandelijk gehandicapte die uiteindelijk zelf beslist. Dit brengt met zich mee dat de kosten van die keuze voor eigen rekening komen. Overigens wordt niet alle verstandelijk gehandicapten geadviseerd van een kinderwens af te zien. Er zijn namelijk vele factoren die bepalen of er sprake is van verantwoord ouderschap of niet. Een maatstaf hierbij is cognitieve intelligentie, maar voor het opvoeden van een kind zijn veel meer factoren van belang.

Vraag 6

Waarom is destijds besloten om sterilisatie vanwege medisch sociale redenen bij gehandicapten niet te vergoeden? Bent u bereid te bewerkstelligen dat sterilisatie op medisch-sociale redenen bij gehandicapten weer voor vergoeding in aanmerking komt? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 6

Met het schrappen van de sterilisatie uit het verzekerde pakket heeft mijn ambtsvoorganger in 2004 uitvoering gegeven aan de aangenomen motie van de leden Schippers en Lambrechts (Kamerstukken II 2003/04, 29 200 XVI, nr. 94). Met die motie heeft de Kamer er op aangedrongen de voorgenomen pakketmaatregel inzake het zittend ziekenvervoer te versoepelen. Als financiële dekking voor die versoepeling werd in de motie voorgesteld de sterilisaties uit het verzekerde pakket te verwijderen. Hierbij heeft de Kamer niet aangegeven daarop voor bepaalde situaties een uitzondering te willen maken.

Bij het schrappen van de sterilisaties uit het pakket is geen onderscheid gemaakt naar gronden voor de sterilisaties en zijn ook geen uitzonderingen gemaakt voor verzekerden met bepaalde aandoeningen of handicaps. Hiervoor is onder meer gekozen met het oog op de gelijke behandeling van alle verzekerden en om de maatregel zo eenvoudig mogelijk uitvoerbaar te houden.
Ik onderschrijf de redenen waarom in 2004 is besloten de behandelingen gericht op sterilisaties uit het verzekerde pakket te verwijderen, zonder daarbij een uitzondering te maken. Ik ben daarom niet bereid om sterilisaties op medisch-sociale gronden bij gehandicapten weer in het verzekerde pakket op te nemen.