Provincie Flevoland

Flevoland ontvangt komende jaren 5 miljoen extra uit Provinciefonds

De provincie Flevoland krijgt, vooruitlopend op een herverdeling van de gelden uit het Provinciefonds, in elk geval de komende twee jaren vijf miljoen Euro extra uit het Provinciefonds. Daar is gisteren overeenstemming over bereikt in het bestuur van het IPO
(Interprovinciaal Overleg). Gedeputeerde Staten van Flevoland zien de toekenning van de extra middelen als een erkenning van de positie van Flevoland en als een eerste stap naar de gelijke behandeling van de provincie in financieel opzicht. Als jongste provincie van Nederland heeft zij niet de beschikking over opgebouwde reserves of een omvangrijke aandelenportefeuille, zoals enkele andere provincies; voor de uitvoering van haar taken is ze voor een groot deel afhankelijk van het Provinciefonds.

De positie van de provincie Flevoland bleek gisteren ook uit het rapport van de Raad voor financiële verhoudingen over de gewenste omvang van het provinciefonds en de verdeling van de bedragen over de verschillende provincies. Daarin werd ook duidelijk dat Flevoland in vergelijking met andere provincies weinig financiële middelen heeft ten opzichte van de ontwikkelingen die ze realiseert. De raad adviseert dan ook de bijdrage aan Flevoland uit het Provinciefonds bij de herverdeling met 13,4 miljoen euro te verhogen.

Flevoland deelt de kritiek van het IPO dat het rapport van de Rvf geen helder antwoord geeft op de vraag naar de juiste omvang van de provinciale middelen. Maar Flevoland is blij met de erkenning van de bijzondere positie die zij als provincie heeft.