Ingezonden persbericht


sChOOL Voices
1000 basisschoolleerlingen slaan aan het zingen

In Barcelona is het al vele jaren een hit. Dit jaar haalt festival EUROPA CANTAT het idee naar Utrecht: 30 basisscholen in de Provincie Utrecht gaan zich met hun leerlingen uit groep 6 en 7 voorbereiden op concerten die zij eind april ZELF gaan geven in Vredenburg Leidsche Rijn. Belangrijkste doel van dit project sChOOL Voices is om basisschool leerlingen weer samen te laten zingen. Het zingen is op veel scholen vrijwel helemaal verdwenen uit het lesprogramma. Dat is niet goed voor de stemontwikkeling van de kinderen. Maar het betekent ook dat ze niet de lol ervaren van het samen zingen. sChOOL Voices is een initiatief van festival EUROPA CANTAT - deze zomer in Utrecht - samen met de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, het Utrechts Centrum voor de Kunsten en Stichting Kunst Centraal.

Zingen met bekende zangers
De kinderen van de 30 scholen die zich voor sChOOL Voices inschreven, gaan samen de muziektheatrale voorstelling 'Muze Gezocht!' uitvoeren. Dit stuk is een lichtvoetig mini-operaatje, waarin Europese kinderliedjes centraal staan. Muziekstudente Carlijn Metselaar schreef de muziek en won daarmee de competitie die speciaal voor dit doel was uitgeschreven. De muziek ligt goed in het gehoor. Nina Moelker (1983) schreef de geestige tekst die doet denken aan de stijl van Annie M.G. Schmidt. Dirigent Jacco Nefs (1971) is de dirigent.

De solopartijen worden gezongen door zangeres Izaline Calister, rapper Blaxtar en Merel Koman, studente zang jazz/pop. De kinderen vormen samen het koor. Een instrumentaal ensemble zorgt voor de begeleiding. Nina Moelker is de regisseur.

Concerten
Op maandag 20 april, dinsdag 21 april en woensdag 22 april 2009 zijn de uitvoeringen in Vredenburg Leidsche Rijn. Elke avond staan de leerlingen van tien andere scholen op de planken.

Ondersteuning in de klas
Studenten 'Docent Muziek' gaan vanaf februari met de kinderen in de klas aan het werk om het stuk in te studeren. Studenten 'Docent 'Beeldend' van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht maakte een lesbrief en zorgen voor het decor. Studenten 'Docent Drama' spelen een rol in de regie van sChOOL Voices. Door sChOOL Voices gaan de kinderen ervaren hoe je je voorbereidt op een concert in een echte concertzaal.

EUROPA CANTAT
Festival EUROPA CANTAT is een internationaal festival voor jonge amateurzangers. Komende zomer vindt dit festival voor het eerst in zijn 45-jarig bestaan in Nederland plaats, en wel in Utrecht. Al ruim 2400 zangers van over de hele wereld hebben zich als deelnemer voor dit festival in Utrecht opgegeven. sChOOL Voices is een van de activiteiten die het festival flankeren en een impuls aan het zingen in Utrecht willen geven.

De scholen
Meer info (bijvoorbeeld de deelnemende scholen) is te vinden op http://www.europacantatutrecht.nl/index.php?l=nederlands&a=134

sChOOL Voices wordt financieel ondersteund door het Elise Mathilde Fonds, Stichting Mien van 't Sant Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabobank Utrecht en Omstreken.

www.europacantatutrecht.nl