Gemeente Utrecht

Verzuim aan het licht op Dag van de Leerplicht

Hoe voorkom je dat kinderen voortijdig school verlaten? Ongeoorloofd verzuim is vaak een aanleiding. Leerplichtambtenaren van de gemeente Utrecht belden gistermiddag alle scholen voor primair- en voortgezet onderwijs en het MBO. Hoeveel Utrechtse leerlingen kwamen op één bepaald moment te laat, waren ziek, bleven zomaar weg of hadden verlof? Met de jaarlijkse grootscheepse belactie naar alle Utrechtse scholen wilde de gemeente Utrecht nog eens het belang van een gezamenlijke en tijdige aanpak onderstrepen.

De Belactie geeft de gemeente en de scholen overzicht van het verzuimgedrag op een doorsnee dag. Naast de belactie vonden er deze week meer activiteiten plaats, zoals de Fietsconferentie, een kunstwedstrijd en werden negen scholen bezocht. Over deze resultaten en de aanpak van het verzuim zullen de gemeente en de scholen met elkaar in gesprek gaan.

Leren is ook leuk
De gemeente schreef een Kunstwedstrijd uit ter gelegenheid van de Dag van de Leerplicht met als onderwerp: 'School is leuk, omdat...' Dat leerlingen deze mening deelden, bleek ook uit de kunstwerken die door leerlingen werden ingezonden. De Zeven Gavenschool en de De Nieuwe Regentesseschool wonnen een dagje uit naar het Spoorwegmuseum. Wethouder Rinda den Besten reikte de prijs uit aan de winnende klas. Daarnaast werden negen scholen verrast met een feestelijke traktatie, bijvoorbeeld omdat de school de zorg voor leerlingen goed georganiseerd heeft, of verzuim tijdig meldt of omdat er op school een spreekuur van leerplichtambtenaren is. Ook werd het Rietveldcollege extra in het zonnetje gezet omdat zij gisteren de Onderwijsprijs wonnen.

Leerplicht op de film
De gemeente heeft samen met UCEE-station een film gemaakt. 'Fix die sh*t' gaat over Leerplicht, zie www.uceeutrecht.nl. Leerlingen geven in deze film hun mening over het nut van naar school gaan en de nadelen van zomaar thuisblijven. Deze aansprekende film werd vanmiddag gepresenteerd en is bedoeld voor leerlingen en professionals binnen het onderwijs.

Minimaliseren van verzuim leidt tot maximale kansen Het voorkomen van verzuim heeft dagelijks de volle aandacht van de gemeente, scholen en andere organisaties. Zoveel mogelijk jongeren moeten immers een startkwalificatie (diploma op minimaal Havo, VWO of MBO niveau 2) halen, zodat zij zich een goede plek op de arbeidsmarkt kunnen veroveren. Praktijkvoorbeelden zijn deze week tijdens de Fietsconferentie 'nagefietst' door instanties die bij een verzuimende leerling betrokken kunnen zijn. Het Veiligheidshuis, Bureau Jeugdzorg, scholen, Jongerenloket, en welzijnsorganisaties inventariseerden verbeterpunten die samen met de verzuimcijfers vanmiddag zijn overhandigd aan wethouder Rinda den Besten.

Een verslag van de Fietsconferentie en de Dag van de Leerplicht in Utrecht is te vinden op www.utrecht.nl/dagvandeleerplicht.



Gemeente Utrecht