Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - vrijdag 20 maart 2009

Duurzaamheid centraal bij modellen voor Vathorst West en Noord

"Dit proces is te mooi geweest om het hier vandaag mee te laten eindigen. Ik wil dan ook graag onderzoeken op welke manier we jullie bij de gesprekken over Vathorst West en Noord met de gemeenteraad kunnen betrekken." Dat zei wethouder Gert Boeve woensdagmiddag 18 maart in De Kamers in Vathorst. Hij sloot daar de derde en laatste bijeenkomst af over de toekomst van Vathorst West en Noord. Voor de derde maal gingen zo'n 60 mensen enthousiast aan de slag met het ontwikkelen van plannen voor beide gebieden. Voor Noord ging het om plannen voor recreatie en groen, voor West om plannen voor woningbouw.

Wethouder Boeve besprak aan het eind van de derde sessie de resultaten met de deelnemers. Zijn ze tevreden met het resultaat, hebben ze hun ideeën kwijt gekund, hebben ze hele verrassende dingen gehoord? De reacties waren positief. In het algemeen was deze sessie vooral goed omdat de onderwerpen steeds concreter worden. Een van de deelnemers gaf aan blij te zijn dat duurzaamheid zo expliciet terug komt in zowel Noord als West; een ander is blij dat de hele bandbreedte van wat kan in beeld is gebracht en een derde is heel tevreden dat er een duidelijke relatie tussen Noord en West kan zijn. "Het kan een prachtige twee-eenheid zijn." Verder gaf een van de deelnemers aan dat er met dit resultaat echt wat te kiezen is. "Ik ben benieuwd welke variant straks gekozen wordt door de raad en vind het eigenlijk heel jammer dat alleen de politiek de keus bepaalt."

Wat vooraf ging
In de eerste creatieve sessie ging het verkennen van ruimtelijke opgaven, knelpunten, wensen en kansen. Deze sessie was vooral bedoeld om kennis samen te brengen en wensen en ambities te verzamelen. Voor de tweede sessie kregen de deelnemers de opdracht vier scenario's te bedenken vanuit één centrale doelstelling of invalshoek. Scenario's die in één opzicht extreem zijn, maar waarvan je je kunt voorstellen dat ze werkelijkheid worden. Deze scenario's zijn vervolgens in het kookboek 'Aan Tafel!' in vier gerechten vertaald.

Resultaat derde sessie
Woensdag 18 maart gingen de deelnemers aan het werk op een 'beursvloer' waar allerlei vragen moesten worden beantwoord en ideeën konden worden verhandeld. Aan het eind van de dag lagen er twee ontwikkelingsmodellen voor Vathorst West en twee voor Vathorst Noord. Voor West een model dat een dorps karakter heeft en één met een stedelijk karakter en voor Noord een model waarin er weinig aan het landschap verandert en één waarin het landschap opnieuw gemaakt wordt.

Duurzaamheid en flexibiliteit
In alle vier de modellen spelen duurzaamheid en flexibiliteit in de breedste zin van het woord een belangrijke rol. Naast duurzaamheid op het gebied van gebruik van materialen, grondstoffen en energie, ook sociale duurzaamheid. En naast flexibel bouwen ook flexibiliteit in tijd om afgesproken ambities te kunnen realiseren. De ervaring met de economische crisis brengt met zich mee dat er misschien in fasen gebouwd en aangelegd moet worden. Het is dan zaak erop te letten dat er geen onomkeerbare dingen gedaan worden.

Vervolg
De resultaten van de derde sessie worden de komende maanden uitgewerkt in vier eindmodellen -twee voor Noord en twee voor West- die aan de gemeenteraad worden gepresenteerd. Dat zal na de zomermaanden zijn. Voorafgaand aan de presentatie aan de raad worden de resultaten teruggekoppeld aan de deelnemers.

Voor meer informatie over Vathorst West en Noord, de creatieve sessies en de resultaten: www.vathorstwestnoord.nl

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort