Nederlandse Moslim Omroep

PERSBERICHT

Hilversum, 20 maart 2009


----------
Reactie NMO op doorzoeking NMO-kantoor door FIOD-ECD

Zoals bekend heeft de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD-ECD) op 19 maart 2009 een doorzoeking uitgevoerd in het kantoor van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO).

Aanleiding voor de doorzoeking zijn de verdenkingen tegen ex-NMO directeur Frank William wegens valsheid in geschrifte, verduistering en oplichting. De verdenkingen tegen Frank William zijn door NRC-journalist Joep Dohmen opgesomd in zijn artikel van 17 maart 2009 "Een omroep runnen als een eigen bedrijf" (http://www.nrc.nl/binnenland/article2183852.ece/Een_omroep_runnen_als_een_eigen_bedrijf).

De NMO juicht het onderzoek van FIOD-ECD toe en benadrukt dat de Officier van Justitie heeft meegedeeld geen verdenkingen te koesteren tegen het huidige bestuur en het personeel van de NMO.

Voor de buitenwereld lijkt de werkwijze van FIOD-ECD overrompelend te zijn geweest voor de NMO. De gevolgde werkwijze behoort echter tot de standaardprocedures in dit soort situaties. Het rechercheteam van FIOD-ECD heeft het bezoek aan de NMO bij aankomst adequaat toegelicht en de NMO heeft vervolgens haar volledige medewerking verleend.

De NMO beschouwt het onderzoek van FIOD-ECD als een logisch vervolg op de gebeurtenissen sinds juli 2007, toen Frank William op staande voet werd ontslagen op beschuldiging van valsheid in geschrifte. Op dat moment had niemand binnen de NMO enig idee van de excessen van het directeurschap van William zoals die nu door justitie worden onderzocht.

Vermoedens van fraude en misbruik van omroepgelden door Frank William brachten het NMO-bestuur ertoe de administratie van de NMO na Williams ontslag met terugwerkende kracht te laten doorlichten door een forensisch accountant van Ernst & Young. Dit onderzoek is eind 2008 overgenomen door het Commissariaat van de Media. Het commissariaat had inmiddels zelf een onderzoek ingezet, verricht door Hoffmann Bedrijfsrecherche. Hierna besloot het commissariaat over te gaan tot het doen van aangifte tegen Frank William.

Het grootschalige en luidruchtige onderzoek zoals de NMO dit op 19 maart aan den lijve ondervond, heeft uiteindelijk duidelijk gemaakt dat de verdenkingen tegen Frank William ernstig genoeg zijn om door justitie ter hand te worden genomen. De NMO geeft dit "estafettestokje" graag door en is uitermate opgelucht dat de schaduw die Williams directeurschap jarenlang over de omroep heeft geworpen nu eindelijk aan het verdwijnen is. De NMO kan verder.


----------