Ministerie van Algemene Zaken

EU-top: Gezamenlijke aanpak recessie

Nieuwsbericht | 20-03-2009

Volgens minister-president Balkenende is het belangrijk dat Europa sterker uit de crisis komt. 'Het gaat om steviger regels, meer en beter toezicht en krachtiger instituties'.

Dit zei minister-president Balkenende na afloop van de Europese Raad in Brussel. Op de top stond de aanpak van de economische recessie centraal.

Volgens Balkenende is het ook van belang dat Europa scherp oog houdt voor de overheidsfinanciën op de langere termijn. Nederland heeft zich daar steeds hard voor gemaakt.

Economie

De regeringsleiders zijn het eens geworden over een stimuleringspakket van 5 miljard euro voor energieprojecten. Nederland krijgt 180 miljoen euro voor CO2-opslag en 165 miljoen euro voor windenergie netwerken op de Noordzee.

De Europese lidstaten gaan het toezicht op de financiële sector versterken. Op de Europese raad in juni worden de hoofdlijnen vastgesteld.

Ook hebben de lidstaten besloten de financiële steun te verhogen aan Oost-Europese landen die getroffen worden door de financiële crisis. Het budget voor het noodfonds wordt verdubbeld tot 50 miljard euro.

Tijden de EU-top is verder gesproken over de voorbereiding van de G20 top op 2 april in Londen. Nederland heeft volgens Balkenende 'een stevige Europese lijn'. Nederland gaat een verdubbeling van de IMF-reservemiddelen bepleiten.

Oostelijk Partnerschap

De EU gaat de betrekkingen met de Oost-Europese landen versterken door de oprichting van een Oostelijk Partnerschap. Balkenende is hierover positief.

'Juist in deze economisch moeilijk tijden heeft Europa een bijzonder belang bij stabiliteit bij de buren', aldus Balkenende. 'Dit biedt een goede mogelijkheid Europese waarden zoals democratisering en mensenrechten verder wortel te laten schieten in onze partnerlanden.'

Wel moeten zij volgens Balkenende voortgang maken op het gebied van democratisering en mensenrechten.

Zie ook


* Conclusies van het voorzitterschap (pdf)